Празници / фестивали

Във Варна започва най-дългата "Алея на книгата"

От 1 до 10 август, всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Във Варна започва най-дългата "Алея на книгата"


◊ СЪБИТИЕТО

Във Варна започва най-дългата "Алея на книгата"


"Алея на книгата" е уникален формат за България, който през последните четири години се утвърди като най-мащабното пътуващо  книжно събитие. Началото е именно във Варна през 2010 г. Оттогава събитието утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече и в София, Пловдив, Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

Специално за „Алея на книгата“ 2014, за срещи с читателите, във Варна пристигат едни от най-обичаните и популярни български автори.

Между 1 и 10 август 15 бели шатри ще бъдат дом за книгите на над 50 от водещите български издателства. Пространството от хотел „Черно море“ до Фестивален и конгресен център и по бул. „Княз Борис І“ ще обогати и доразвие многообразието на културната градска среда – всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Тази година ще се проведе и най-богатата съпътстваща програма на "Алея на книгата". Идеята е да се даде възможност за лична и неформална среща между читатели, издатели, писатели. Литературните срещи ще се провеждат на открито, сред книгите и хората - в специално оформен книжен кът. Срещи с авторите ще се случват и на различни места в целия град.

Българските книгоиздатели не останаха безразлични към  трагедията, предизвикана от наводненията в кв. "Аспарухово". След разговори с Община Варна, стана ясно, че най-добрата помощ е под формата на дарения за библиотеките на училищата и детските градини, които са тежко пострадали.

Училищните библиотеки се нуждаят от помагала по всички предмети, произведения, които се изучават в училище, художествена литература за деца и юноши. За детските градини ще бъдат осигурени  приказки, книжки с детски песни, гатанки, стихотворения, детски енциклопедии, научно-популярни книги, методически помагала за детските учители.

Издателствата, които се включиха и ще възстановят загубите в училищните библиотеки и детски градини са: „Анубис“, „Булвест 2000“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Ентусиаст“, „Златното пате“, „Кралица Маб“, „Кръгозор“, „Пан“, „Персей“, „Просвета“, „Посоки“, „Рива“, „Рамита“, „Сиела“, „Слово“, „Труд“, „Фют“, „Хермес“.

Най-късно до 1 август кашоните с книги за библиотеките в училища и детски градини ще пристигнат във Варна.

Кметът на Варна, г-н Иван Портних, официално ще открие „Алея на книгата“ на 1 август в 18.00 ч. Мястото е: литературен кът на „Алея на книгата“.


* * *

Организатори на "Алея на книгата" са Асоциация "Българска книга" и Община Варна.

Алея на книгата“ се реализира благодарение на отговорната подкрепа, професионализъм и съпричастност към каузата за насърчаване на четенето от Община Варна и район „Одесос“, както и със съдействието на "Младежки дом" и Фестивален и конгресен център.

Медийни партньори: "Аз чета" (azcheta.com), радио ZRock, радио NJoy.
Автор: Асоциация "Българска книга"
30.07.2014 г. 20:59
Посетено: 1387
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19661-vav-varna-zapochva-nay-dalgata-aleya-na-knigata