Празници / фестивали

Международен видео арт фестивал Видеохолика 2014

Издание 7, 1-7 август 2014, Варна

 Международен видео арт фестивал Видеохолика 2014


◊ СЪБИТИЕТО

Международният видео арт фестивал Видеохолика 2014 ще се проведе от 1 до 7 август във Варна.


Седмата ВИДЕОХОЛИКА играе тематично с цифрата 7, представяйки онези коментари на подвижния образ, които декомпозират аудио-визуалната и концептуална матрица на 7, която обичайно е натоварена с множество символни и смислови обременености.

ВИДЕОХОЛИКА 2014 се открива в ново и атрактивно за фестивала и публиката пространство на южния план на Варна - Приморски плувен комплекс, Варна. Сред останалите открити локации на ВИДЕОХОЛИКА 2014 са Държавен куклен театър - Варна, Летен клуб "Хоризонт", Клуб "Ментол" и полянката под Обсерваторията. Галерия "Графит" и Съвременното пространство са отново домакини на прожекциите, лекциите и презентациите в рамките на седмата ВИДЕОХОЛИКА.

За официалните призове на ВИДЕОХОЛИКА 2014 - Златен, Сребърен, Бронзов И Бг Видеохолик, се състезават 51 видео арт произведения от 47 автори. Журито на ВИДЕОХОЛИКА 2014, което ще разпредели наградите, е в състав: Яра Бубнова (куратор, България), Санчирчимeг Ванчинжав (художник, Монголия / Германия, Златен Видеохолик 2013), Мария Василева (куратор, България), Антонио Джеуза (куратор, Италия), Лей Ми-пинг (художник / куратор, Хонг Конг), Джейсън Уейт (куратор, САЩ).


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА НА
ВИДЕОХОЛИКА 2014

ВИДЕОХОЛИКА 2014 е домакин на дискусионен панел на тема „Видео изкуство във фестивален контекст – качество / количество, медиация / куриране, селекция / колекция, дистрибуция / архив“. Панелът цели да дискутира алтернативното позициониране на видео изкуството във фестивален формат за изграждане на двустранна важност и ползи, както за артистите, така и за публиката, по примера на фестивал, който се провежда в тясно и инертно местно обкръжение, но сред голяма международна конкуренция. Модератор на панела е Яра Бубнова (България), а участници са Антонио Джеуза (Италия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг), Джейсън Уейт (САЩ) и Маркус Хубър (Германия). Панелът ще се проведе на 4 август 2014 от 18.00 часа в Галерия "Графит", Варна.

Състезателната прожекционна програма на ВИДЕОХОЛИКА 2014 е обединена в тематичните блокове 1/7, 7/8 БГ, 3/7, Лица 7 и АниМе. Българските видеа са събрани в компилацията 7/8 БГ, която по традиция ще бъде представена в двора на Кукления театър на Варна на 2 август от 21.30 часа. Извън състезателната прожекционна програма на седмата ВИДЕОХОЛИКА включва: Селекцията „Дълги кратки“; Проектът „Метаболизиран труд“ на кураторите Маргарида Менджис (Португалия) и Джейсън Уейт (САЩ); Документалният филм на Мина Милева и Весела Казакова „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и селекция от филми на американския режисьор Брус Чечевски.

Презентационната програма на ВИДЕОХОЛИКА 2014 включва лекциите „Политическите езици на видеото“ на Яра Бубнова (България) и „История на руския видео арт“ на Антонио Джеуза (Италия), както и представянето на фестивала за изкуство и дигитална култура transmediale (Берлин) от фестивалния мениджър Маркус Хубър (Германия). Трима художници ще  редставят работата си на среща-разговор, сред които са Златната Видеохоличка 2013 Санчирчимeг Ванчинжав (Монголия / Германия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг) и Арно Брией (Франция). В рамките на ВИДЕОХОЛИКА 2014 се откриват и две изложби – изложба на млади автори „7“ в Галерия 8 и изложба на инсталационни видеа LoopInc. в Съвременно пространство, Варна.


Основни спомоществователи на ВИДЕОХОЛИКА 2014 са Фондация “Америка за България” (София), Община Варна - Програмата за творчески проекти, Наградата "Гауденц Б. Руф” - Програма за подпомагане 2014 (София), Affect Media (Варна) и Мания Дизайн Студио (София).

ВИДЕОХОЛИКА 2014 се организира от Сдружение ВИДЕОХОЛИКА (Варна) с подкрепата на Галерия "Графит" (Варна), Галерия 8 (Варна), Държавен куклен театър (Варна), Клуб Ментол (Варна), Летен клуб "Хоризонт "(Варна), Приморски плувен комплекс (Варна) и Съвременно пространство (Варна), както и с подкрепата на множество приятели на ВИДЕОХОЛИКА от страната и чужбина.

Входът за всички събития на ВИДЕОХОЛИКА 2014 е свободен.

За контакт и повече информация:
Павлина Младенова
videoholica@gmail.com
www.videoholica.org
Тел.: 0878643638

Автор: Павлина Младенова
25.07.2014 г. 16:45
Посетено: 1201
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19650-mezhdunaroden-video-art-festival-videoholika-2014