Празници / фестивали

Литовската театрална академия и Театрална лаборатория “Open Circle” идват в България по покана на МОНТФИЗ

МОНТФИЗ Арт Фест 2014 ще се проведе в Созопол от 27 юли до 3 август

Литовската театрална академия и Театрална лаборатория “Open Circle” идват в България по покана на МОНТФИЗ


◊ СЪБИТИЕТО

Литовската театрална академия и Театър лаборатория “Open Circle” идват в България по покана на МОНТФИЗ. Единственото представление на литовския спектакъл в България може да бъде видяно в рамките на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол

“Dear Teacher” („Скъпа Елена Сергеевна”) по Людмила Разумовская е спектакълът, който абсолвентите от актьорския клас на Аидас Гиниотис от Литовската академия за музика и театър и акторите от Театрална лаборатория “Open Circle” (Литва) ще представят на българска сцена по покана на МОНТФИЗ на 31 юли от 21:00 часа в Созопол. Спектакълът е копродукция между Литовската академия за музика и театър и Театрална лаборатория “Open Circle”. Режисьор е Йева Стунджите, сценограф Рамуне Скребунайте.

Представлението е част от програмата на организирания от Сдружение с идеална цел МОНТФИЗ (Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство) и Община Созопол МОНТФИЗ Арт Фест 2014, който ще се проведе в Созопол от 27 юли до 3 август!

“Гледах представлението през ноември миналата година в Москва на фестивала на ВГИК” – споделя председателят на МОНТФИЗ Слав Бойчев – “Бях удивен от начина, по който работят тези хора – те са прекрасни, прецизни, ярки актьори, които не те оставят нито за момент да откъснеш внимание от действието – възхитих се на безупречната им натренираност – те се движат по сцената с котешка лекота, в същото време пеят невероятно – всеки един от тях – докато изпълняват нелеки движенчески партитури – и това не са някакви обяснителни интермедии, за да покажат, че могат – напротив – всичко това е вплетено в действието на спектакъла, което не секва нито за миг и няма нито една излишна секунда. Просто уникални най-вече заради очевидното, лишено от компромиси отношение, което имат към актьорската работа. Това, което се вижда на сцената, е резултат не просто на усилен репетиционен процес, а на години натрупвания – и то не “лека-полека” в атмосфера на “учтиво разбиране”, както за съжаление все по-често се случва в актьорското образование, а в условия на тежък, спортен режим, в който оцеляват най-упоритите и отдадени на актьорската професия. Веднага след представлението се срещнах с тези хора и настоях те да дойдат в България. Не само да играят, но и да преподават.” – добавя Слав Бойчев.

Всъщност голямата изненада на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 за ценителите на театралното изкуство в България е не просто гостуването на литовската трупа с представление на спектакъла “Dear Teacher”. Художественият ръководител на актьорския клас в Литовската академия, от който са абсолвентите – участници в представлението – режисьорът, театрален педагог, ръководител на катедра „Актьорско майсторство и режисура” във Факултета за театър и кино на Литовската академия за музика и театър и създател на Театрална лаборатория “Open Circle” в Литва – Аидас Гиниотис и неговата асистентка – доста популярната в Литва и в Източна Европа актриса Юдита Урниките (също преподавател по актьорско майсторство в Литовската академия за музика и театър, и преподавател по сценично движение във Факултета по танц и движение на Литовската академия) ще проведат заедно шестдневен уъркшоп по актьорско майсторство за всички участници в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол от 27 юли до 3 август. Темата на уъркшопа е “Съвременни актьорски техники”, а участниците в него ще имат възможността да получат опит в практиката, методите и техниките, които се използват в Литовската академия за музика и театър и които са основа на практическата работа, актьорския тренинг и подход към работата с актьорите в Театрална лаборатория „Open Circle”. В първите три дни на уъркшопа с участниците основно ще се занимава Аидас Гиниотис, а в следващите три дни Юдита Урниките ще продължи неговата работа с акцент върху актьорския тренинг със средствата на сценичното движение.

„Литовската театрална школа винаги е била една от най-добрите в Европа и в света. С това, което показаха в Москва, литовците определено защитиха позициите си на световна сила в актьорското обучение. Щастлив съм, че участниците в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 ще имат възможността да видят това, което аз видях в Москва и че ще могат да се учат практически от тези виртуози на световно ниво на театралното изкуство и на актьорския тренинг.” – допълва Слав Бойчев.

Освен литовците от чужбина за Фестивала пристигат по покана на МОНТФИЗ актьорът и режисьор Крис Донъли от Великобритания, който ще проведе шестдневен актьорски тренинг и актрисата Алексис Флойд от САЩ, която ще ръководи уъркшопи по актьорско майсторство и по джаз танци.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

За осем дни участниците във Фестивала ще имат възможността да посещават практически тренинги по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, ритмика, танци, творческо писане и др., ръководени от най-утвърдените и опитни професионалисти педагози от страната и чужбина, подходящи както за любители, студенти и професионалисти, така и за онези, които тепърва решават да направят първата си крачка в заниманията с изкуство.

Сред българските преподаватели тази година са: проф. Маргарита Младенова, проф. Здравко Митков, проф. д-р Атанас Атанасов, доц. д -р Александър Илиев, Койна Русева, Башар Рахал, Явор Бахаров, Леонид Йовчев,  , Асен Аврамов, писателят Георги Господинов и много други.

Всеки ден в програмата на Фестивала се провеждат и кандидатстудентски консултации за НАТФИЗ с преподавателите, които приемат класове през учебната 2014/2015 г.

Всяка вечер се играят представления на любителски театрални състави и школи, които се състезават в конкурсна програма в няколко категории и биват оценявани от жури, съставено от преподавателите от НАТФИЗ и част от ръководителите на уъркшопи.

Всички, които желаят да се запишат за участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2014, Созопол, 27 юли - 3 август, могат да го направят на страницата на Фестивала в интернет: http://artfest.montfiz.com

МОНТФИЗ Арт Фест се провежда за пета поредна година. През последните три години Община Созопол е домакин и съорганизатор на Фестивала.


Автор: Организаторите
23.07.2014 г. 18:46
Посетено: 1292
Етикети: фестивал, уъркшоп, творческо писане, спектакъл, Скъпа Елена Сергеевна, актьорско майсторство, Созопол, Театрална лаборатория Open Circle, Литовска театрална академия, МОНТФИЗ Арт Фест 2014
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19645-litovskata-teatralna-akademiya-i-teatralna-laboratoriya-open-circle-idvat-v-balgariya-po-pokana-na-montfiz