Празници / фестивали

"Балкански мистерии" донаждат "Мистериите на Хухла" на Илинденя

Огнян Видев, Нешко Нешев, Богдана Петрова огласят с таланта си ивайловградското село

"Балкански мистерии" донаждат "Мистериите на Хухла" на Илинденя


◊ ПОКАНА

В навечерието на деня на Свети пророк Илия Хухла отново мистерясва. Смятащото се за Център на света ивайловградско село и това лято ще събере арт елита на Балканите. Поредното издание на културния фест „Мистериите на Хухла“ стартира още на 18 юли вечерта с откриване на изложба в реставрираната Костадин Георгакиева къща. Художествена галерия „Дар“ ще покаже картини на местни автори и на творци от Южна България, някои от които със световна известност.

Празникът продължава в събота от 11 часа в салона на читалището в Хухла, където ученици от Обединен детски комплекс в Кърджали ще демонстрират какви майстори са на фотообектива. Освен със снимките си те ще дойдат и с фотоапарати, за да се наснимат на воля в този блажен край на Родината. Следобедно време край водопадчето-светилище, под дебелите сенки на чинарите край река Арда, ще звучи китарен концерт. Който ще премине в джаз сред картините в Георгакиевата къща. Публиката на живо ще се наслади на чувствените изпълнения на джаз-легендата Огнян Видев. Един от последните мохикани на пловдивската бохема определя своята китара като „най-нежната и най-ревнивата жена,  към която трябва да се отнасяш много внимателно.“

На 19 юли, вечерта, точно 21 часа, „Балкански мистерии“ ще се вихрят на изградения от хухленци амфитеатър на връх Илинденя. Именно на този мистичен връх, от който погледът се зарейва към Българско, Гръцко и Турско, театърът от Кърджали представя спектакъла си по музика и песни на балканските народи.

Следва кулминацията на „Мистериите“ - Иван Бунков, инициатор и организатор на културния празник, ще връчи наградата „Почетен селянин 2014“. Със статуетката на скулптора Емил Пенчев, изобразяваща пробит от ходене цървул и в него земното кълбо, досега са удостоени Ивайло Балабанов, Калуди Калудов, Петър Василев, Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Георги Петков, Коста Хаджиев (посмъртно).

От връх Илинденя публиката ще се пренесе на селския мегдан. За да се наиграе под звуците на краля на акордеона Нешко Нешев и кларинетиста на „Козаревската група“. И тази година Мистериите ще бъдат огласени от чутния глас на пловдивчанката Богдана Петрова, първия БГ талант, чийто род е от Хухла.

Заповядайте заедно да сътворим по нашенски, по български, празник за душата, сърцето и… крачката. :)


Автор:
Катя Стайкова, журналист, водещ на „Мистериите на Хухла“
Публикация:
18.07.2014 г. 12:09
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19626-balkanski-misterii-donazhdat-misteriite-na-huhla-na-ilindenya