Празници / фестивали

Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Деветото издание на събора ще се проведе на 9 и 10 август в Старозагорските минерални бани

◊ СЪБИТИЕТО

Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Деветото издание на превърналото се в емблема и символ на Старозагорските минерални бани събитие, ще се проведе на 9 и 10 август.

В богатата и пъстра програма на събора ще се представят индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални групи, ансамбли и групи за народни традиции и обичаи. Участниците ще се изявяват на две сцени, разположени в центъра на Старозагорските минерални бани.

В събора са поканени да вземат участие и групите, носители на нематериалното наследство, вписани в Националната представителна листа на „Живи човешки съкровища – България“. На специална сцена уважилите поканата уникални носители и пазители на нашия фолклор и традиция ще могат да покажат на хилядите присъстващи на националния форум красотата и неповторимостта на традиционното ни изкуство. Всички изпълнители ще получат грамоти за участие в събора, журито ще присъди на най-добре представилите се отличителен знак и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Като съпътстващи прояви на събитието са предвидени детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”, „Селски двор” – представяне на българския бит и традиционна култура, изложба-базар „Улица на занаятите”, демонстрации на занаятчийски умения, демонстрация и разучаване на фолклорни танци, „Костюмът от нас фотото от Вас“ – атрактивен кът за снимки, “Tрадиционни обредни хлябове” - изложба на Регионален исторически музей Стара Загора, посещение на природния феномен „Богородична стъпка“ и др.

Организатори на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" са Община Стара Загора, Тракийско дружество "Одринска епопея", Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, Регионален исторически музей Стара Загора, Регионална занаятчийска камара Стара Загора, НЧ "Христо Ботев 1952" - Старозагорски минерални бани.


Програма на събора:

9 август
09.30 ч. - Програма на участващите изпълнители на І и ІІ сцена
11.00 ч. - Официално откриване на събора
11.30 ч. - Програма на участващите изпълнители на І и ІІ сцена
18.30 ч. – Концерт „170 г. от рождението на Капитан Петко Войвода“
20.30 ч. – „Магията на огъня“ – нестинарски игри и народно веселие

10 август
09.30 ч. - Програма на участващите изпълнители на І  и ІІ сцена

Автор:
Община Стара Загора
Публикация:
16.07.2014 г. 17:01
Етикети:
празницифолклор
Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка
Старозагорски минерални бани
Посетено:
1487
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19619-natsionalen-trakiyski-folkloren-sabor-bogorodichna-stapka