Празници / фестивали

С изложба и с много дарения Военноморският музей посреща Международния ден на моряка

25 юни - Международен ден на моряка

С изложба и с много дарения Военноморският музей посреща Международния ден на моряка


Картина, изобразяваща пътническия кораб Варна и умален модел на рулево устройство получи Военноморския музей във Варна по повод Международния ден на моряка, който се отбелязва на 25 юни. Те бяха дарени от моряците Димчо Пишманов от Бургас и Михаил Аврамов от Варна. Освен, че следват общ професионален път, посветен на морето те посвещават минутите свободно време на своето хоби и на творческите си заложби. Двамата автори събраха своите творби в изложбата „Кораби в длани”, която бе открита по-рано днес в залата за временни експозиции на музея.

Уникални модели на котви, камбани и корабни механизми от бронз, месинг и дърво представи Михаил Аврамов. За тях той използва „отпадъчни материали“ – бракувани корабни резервни части. Сред последните произведения на автора е торпедоносецът „Дръзки”, изработен от бронз.

Над 60 картини маслена живопис, включени в изложбата, представят голяма част от българските търговски кораби през XX в., сред които са танкерите „Янтра” и „Арда”, моторният кораб „Странджа”, пътническият „Варна”. Това е само една част от огромната колекция произведения на бургаския художник Димчо Пишманов, които публиката в морската ни столица вижда за първи път.
   
Още две дарения постъпиха в музея днес – паметен медал от откриването на фериботната връзка Варна – Иличовск, който подари Димчо Пишманов и картината „Разгромът на Хамидие” на художника Васил Петров, дарена от к.д.п. Андриян Евтимов – собственик и управител на “Старгейт Маритайм” ЕООД.



Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
24.06.2014 г. 16:05
Посетено:
1294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19519-s-izlozhba-i-s-mnogo-dareniya-voennomorskiyat-muzey-posreshta-mezhdunarodniya-den-na-moryaka