Празници / фестивали

Второ издание на Фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим”

Посветен на 120 години от рождението на Димитър Пешев

Второ издание на Фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим”


◊ СЪБИТИЕТО

Второ издание на Фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим”

Кюстендил, 25-26 юни 2014

Женският акапелен хор „Наама”, един от най-популярните и признати в цял свят хорове от Израел, ще гостува в България по покана на община Кюстендил във връзка с официалните чествания на 120-та годишнина от рождението на Димитър Пешев.

Хористите ще са специални гости на Второто издание на фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим” (превод на бълг. ”приятели”), който тази година се инициира от фондация „Юлангело” и община Кюстендил по случай 120-та годишнина от рождението на Димитър Пешев, обявен за праведник на света от Музея на Холокоста „Яд Вашем” в Йерусалим, зам.-председател на Народното събрание от 1938 г. и 1943 г., основен организатор на акцията по спасяването на над 50 000 български евреи от депортация през Втората световна война.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът ще се проведе в два дни: на 25.06.2014 от 19.00 ч. и на 26.06.2014 от 18.00 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в гр. Кюстендил.

Във фестивалните дни ще вземат участие още: формация „Юлангело”, с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл „Св. Троица”, с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от православни песнопения и еврейски религиозни и фолклорни песни.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с партньорството на: авиокомпания „България Ер”, хотелски спа-комплекс „Земята и хората” - гр. София, Сдружение „365”, Ателие за цветя „Майстора и маргаритите”, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Извън рамките на фестивала, община Кюстендил е подготвила богата културна програма от изложби, концерти и представяне на книги.

На честванията са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди.

Входът за всички събития е свободен.


◊ ЗА ХОР "НААМА"

Хор "Наама" е основан през 1989 г. от Пнина Инбар – диригент, певица и аранжор. Хорът се състои от 30 професионални певици.

От основаването си, хористите активно концертират в Израел и чужбина. Те имат множество участия в международни фестивали и конкурси. Изпълняват произведения акапела и със съпровод на пиано, партнирали са си със симфонични оркестри и инструментални ансамбли от различни държави.

През годините хор «Наама» печели няколко първи награди от международните конкурси: Менделсон в Германия (1996), Shirat Hayamim в Израел (1996), Arrezo в Италия (2000), Пекин, Китай (2002 г.), Ву-Xi в Китай (2004 г.), и от фестивала за православна музика «Хайновка» в Полша (2005 г.).

Разнообразният им репертоар включва широка гама от класически барокови произведения, оригинални израелски композиции, израелски фолклорни песни, български народни песни, спиричуъли и др. Много от израелските фолклорни песни в репертоара им са аранжирани специално за тях от диригентката Пнина Инбар.


Автор:
Ивона Христова
Публикация:
21.06.2014 г. 14:19
Етикети:
КюстендилгодишнинаДимитър Пешев
Фестивал на българската и еврейската духовна музика Хаверим
хор Наама
Посетено:
1128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19504-vtoro-izdanie-na-festivala-na-balgarskata-i-evreyskata-duhovna-muzika-haverim