Празници / фестивали

"Водна кула арт фест" одухотворява изоставени пространства

VIII Фестивал за съвременни изкуства „Водна кула арт фест” - София, 20-25 юни 2014 г.

"Водна кула арт фест" одухотворява изоставени пространства


◊ СЪБИТИЕТО

"Водна кула арт фест" одухотворява изоставени пространства

Утвърдилият се вече като традиционен Фестивал за съвременни изкуства „Водна кула арт фест” събира за осми пореден път в София от 20 до 25 юни 2014 г. артисти, в чието творчество се оглежда тревога за бъдещето на обществата и мястото на художествената култура в тях.

Под мотото „Временно защитени пространства“ артистите одухотворяват с идеите и труда си занемарени, дълго пренебрегвани кътчета на столицата и ги превръщат в острови за размисъл и креативност. Те вярват, че усилията им могат да преобразуват хаоса, грозното в естетичен, художествен ред, макар и за кратко.

Официалното откриване е на 20 юни от 18.30 ч. в градинката при Водната кула (кв. Лозенец”, ул. „Галичица”) с концерт на „The Botanix”, прожекция на филм, специално подготвен от берлински студенти с куратор Ким Доти Хакман, и пърформанс-програма.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Акцент в проявите на феста тази година е творбата „Посещение“ („Visitation“) на световноизвестния американски автор на видеоарта Бил Виола, която ще видим едновременно с ретроспекция на неговото творчество в „Гранд Пале” в Париж и в катедралата „Св. Павел” в Лондон.

Работата „Посещение“ (част от серията „Трансфигурации“) на Бил Виола ще бъде показана на едно от алтернативните места на феста - подземието с древните останки на Сердика. 12-минутното видео ще се прожектира на 65-инчов вертикален плазмен екран със стереозвук. Премиерното излъчване е на 21 юни от 19 ч.

В рамките на феста ще се проведе дискусия на артмениджъри от цяла Европа на тема „А сега накъде? Устойчиви артистични инциативи”. Неин домакин е Центърът за култура и дебат „Червената къща“, времето - от 23 до 25 юни.

Всеки желаещ може да кандидатства за участие в безплатната съпътстваща програма от творчески работилници - https://www.facebook.com/events/716083891766513/. За записване: watertowerartfest@gmail.com

„Водна кула арт фест” е инициатива, създадена и ръководена от алтернативни творци. Тя започва като събитие от малък, местен мащаб и през годините се разраства, превръщайки се в значим международен форум за представяне на наши и международни артисти, които работят в рамките на съвременното визуално изкуство.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.


Всички прояви в рамките на феста, местата и часовете на провеждането им, на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/events/1427534977509022/



Още информация за участниците и програмата на Фестивала - на http://watertowerartfest.com/

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.06.2014 г. 14:18
Етикети:
съвременно изкуствоСофия
Фестивал за съвременни изкуства Водна кула арт фест
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19488-vodna-kula-art-fest-oduhotvoryava-izostaveni-prostranstva