Празници / фестивали

Лято на оперните звезди в Пловдив

Лятната програма на Държавна опера Пловдив - Оpera Open, 17 юни - 20 юли 2014 г.

Лято на оперните звезди в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Пловдив
представя

Opera Open: Вердиеви вечери – продължението
17 юни - 20 юли 2014 г., Античен театър - Пловдив


Държавна опера -Пловдив представя OPERA OPEN: Вердиеви вечери – продължението. Програмата е 31-во издание на традиционните Вердиеви вечери, които през 2014 ще бъдат обновени с изключително силно международно певческо присъствие и с включване на жанрови програми с произведения на композитори като Вагнер, Шопен и Гершуин.

Тази година в програмата за първи път ще гостуват пет от най-известните световни оперни звезди.


◊ В ПРОГРАМАТА

Наричат я „Перлата на Арена ди Верона“, „примадона на абсурда“ и любимка на публиката на Италия, младото китайско сопрано Хуи Хе ще гостува в „Аида“ на 20 юни в Пловдив, заедно с нашия забележителен тенор Камен Чанев.

След 30 години, отново на българска сцена ще бъде изключителния грузински бас Паата
Бурчуладзе. В Пловдив ще пристигне и изгряващата звезда на вагнеровия фестивал в Байройт, очарователната Елизабет Стрид, сопрано.

Един забележителен български баритон Владимир Стоянов ще плени пловдивската публика в ролята на Родриго в операта „Дон Карлос“.

Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив, представя програмата: „OPERA OPEN е нова творческа платформа за спектакли на открито, адресирани към музикантската публика, но най-вече към нова и млада публика, която да припознае оперната музика по един непосредствен начин. Направили сме програма, в която има събития за широка публика – „Кармина Бурана“, „Нощ в синьо“, „Травиата“. За изкушените от музиката зрители сме подготвили програма Вагнер, „Дон Карлос“, „Аида“ и стилна концертна програма за честване на 100 годишнината на Борис Христов.“ Тя споделя още, „Преди 20 години билетите за оперния фестивал през месец юни са свършвали още през февруари. Античния театър е бил препълнен, всяка вечер с над 4000 човека. Днес нашето общество и ние като артисти сме изправени пред предизвикателството да събудим отново онази духовна и културна потребност да съпреживяваш емоции чрез изкуство. Заливащата ни субкултура е мощна и добре финансирана и организирана. Битката за чисти културни пространства е трудна, но се надявам, че все още имаме шанс“

Лятната програма на Държавна опера Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив и на Министерство на културата.

Съорганизатори са Национална опера и балет София, Държавна опера – Стара Загора и Държавен музикален и балетен център – София.


◊ ЗВЕЗДИТЕ

Паата Бурчуладзе (Грузия)
Видният грузински бас Паата Бурчуладзе е познат в цял свят с многобройните си записи с водещите световни оперни компании. Той е първият грузинец провъзгласен за принц от Руската православна църква, а Държавна опера - Щутгарт (Германия) награждава неговата лоялност с титлата Kammersänger. Не по-малко престижни са званията на Паата като посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и “Commendatore” в Италия.

Певецът има много записи за DECCA и Philips, а репертоарът му включва великите руски басови роли на Борис Годунов и Хованщина, както и роли в “Аида”, “Набуко”, “Дон Карлос”, “Силата на съдбата”, “Ернани” и “Риголето”.

Последните ангажименти на Бурчуладзе включват ролята на Фиеско от “Симон Боканегра” и галаконцерти с Пласидо Доминго в Кралската опера Ковънт Гардън и в Кремъла, както и ролята на Борис Годунов в Палау де лес арт, Валенсия (Испания) и Болшой театър, ролята на Банко в “Макбет”, Главен инквизитор в “Дон Карлос” в Берлинската опера, Кочубей от “Мазепа” в Монте Карло, Комендаторе в “Дон Жуан” в Парижката опера, Базилио в “Сватбата на Фигаро” и Закариа в “Набуко” в Метрополитън опера, Спарафучил в “Риголето” във Валенсия, Кончак в “Принц Игор” в Държавна опера - Хамбург и Дон Базилио в “Севилския бръснар” в Палау де лес арт.


Елизабет Стрид (Швеция)
“Звездата на вечерта без съмнение беше Елизабет Стрид в ролята на феята Ада” - това пише немското оперно списание Дас Опернглас през 2013 г. след концертното изпълнение със симфоничния оркестър Гевандхаус от Лайпциг в Байройт по повод 200 г. от рождението на Рихард Вагнер.

Елизабет Стрид е “изгряващата звезда” на певиците с немски репертоар. След нейния успешен дебют на фестивала в Байройт в ролята на Фрея от новата продукция на “Пръстенът на нибелунгите”, както и в ролите на Елизабет и Зиглинде с Райнопер Дюселдорф и Националната опера на Рига, и в ролята на Ирене от “Риенци”, и Сента в Мичигънската опера на Детройт,
тя вече е ангажирана да изиграе ролята на Зиглинде в Чикагската опера през 2017 г. Младото шведско сопрано вече е работила с видните режисьори Щефан Хархайм, Франк Касторф, Барб и Дусе, както и диригенти като Лорин Маазел, Кирил Петренко, Андрис Нелсонс, Корнелиус Майстер, Иван Ангелов и Кент Нагано.
 

Хуи Хе (Китай)
Китайското сопрано е една от най-известните в света изпълнителки на главните роли в оперите “Аида”, “Мадам Бътерфлай” и “Тоска”. Репертоарът й включва още ролите на Амелия от “Бал с маски”, Лионора в “Трубадур”, главните роли в “Манон Леско” и “Джокондата”, Лиу в “Турандот” и много други. Родена е в старата имперска столица на Китай - Сиан, днес град, популярен с легендарната си керамична армия.
Хуи Хе “пробива” през 2003 г. в Бордо, Франция и след това пее в много от водещите световни театри като Метрополитън, Виена Щаатсопер, Ла Скала, Берлинската опера, Държавна опера на Бавария, Лисеу, Маджо музикале фиорентино, Валенсия, Мюнхен, Израел, Чикаго. Превръща се в любима на Арена ди Верона, където се завръща всеки сезон в последните години.


Владимир Стоянов (България)
Една от ролите, в които българският баритон най-често се представя, е Жермон във Вердиевата „Травиата”. С нея е и дебютът му на легендарната „Арена ди Верона”, Италия. „Владимир Стоянов демонстрира увереност, благородство, техническо майсторство и това неуловимо нещо, което се съдържа в израза „висока класа” – отзив за изявата на българина в престижното списание „Opera news”.

“Важна крачка за мен беше отиването ми в академията „Борис Христов” в Рим, запознаването ми с Никола Гюзелев и работата с него”. През последните години баритонът Владимир Стоянов стъпи на редица авторитетни сцени – в Париж, Валенсия, Барселона. Дебютът му е в постановка на „Макбет” в театър „Сан Карло”, Неапол. Следва „Ла Скала”, още следващата година, в „Силата на съдбата”. Българският баритон е пял с някои от най-големите оперни звезди, сред които руската прима Анна Нетребко (във Виена) и немското сопрано Диана Дамрау (в Метрополитън).


К
амен Чанев (България)
Камен Чанев е солист на Националната опера и балет – София и на Пражката опера, Чехия. Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализира в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Изявява се в основния теноров репертоар освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Едни от последните престижни ангажименти на Камен Чанев са свързани със сцените на Виенската Щаатсопер и на Арена Ди Верона (в ролята на Калаф от „Турандот”). Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли.

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
08.06.2014 г. 20:13
Посетено:
1575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19415-lyato-na-opernite-zvezdi-v-plovdiv