Празници / фестивали

За първи път Летен музикален фестивал "Августа Траяна"

Фестивалът се открива на 18 юни с операта „Дидона и Еней“ на Античния форум в Стара Загора

За първи път Летен музикален фестивал "Августа Траяна"


◊ СЪБИТИЕТО

Първото издание на Летен музикален фестивал „Августа Траяна“ започва на Античния форум в Стара Загора на 18 юни.

Откриването е с операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел, режисьор Петко Бонев, диригент Красимир Къшев. Премиерата й беше на 7 ноември 2013 г. и действието се развива в необичайна среда – в просторното фоайе на операта. Сега античният сюжет намира своята естествена сцена на обновения по проект римски Форум в града.

Община Стара Загора предостави за ползване пространството, където в общо 9 вечери Държавна опера - Стара Загора ще представи 5 заглавия и 1 галаконцерт по случай приключването на творческия Сезон 2013/2014 г. От заглавията на оперите 4 са премиери и представят класически образци ренесансовата и бароковата музика на Клаудио Монтеверди (1567-1643), Хенри Пърсел (1659-1695), Георг Фридрих Хендел (1685-1759) и Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791).

 

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

На 25 и 27 юни от 21,00 ч. на Форума ще се представи първата премиера – „Ацис и Галатея“ от Георг Фридрих Хендел/Волфганг Амадеус Моцарт. Режисьор е Петко Бонев, диригент Красимир Къшев. Според редица експерти това музикално произведение е най-добрата пасторална опера, която някога е композирана. Създадена е, за да забавлява аристократите с простотата на селския живот и има весели остроумни реплики и известна доза пародия.

На 10 и 11 юли отново от 21,00 ч. е втората премиера – кратките опери „Битката на Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“ – и двете от Клаудио Монтеверди. Режисьор – Петко Бонев, диригент – Здравко Лазаров. "Битката на Танкреди и Клоринда" и "Балът на неблагодарните жени" са публикувани  като част от осмата книга на Монтеверди „Мадригали за Любовта и Войната” през 1638 г. Те трудно се вместват в модерните ни представи за мадригали, нито пък в действителност са опери. Музикалното произведение „Битката на Танкред и Клоринда“ е определяно като драматична кантата, която може да бъде поставена на сцена. Според поета Отавио Ринучини „Балът на неблагодарните жени” е замислен първоначално като „полудраматичен балет“.

С голям галаконцерт под диригентството на Стефан Линев, режисьор Петко Бонев, на Античния форум Държавна опера Стара Загора ще закрие своя успешен творчески Сезон 2013/2014 г.

Още на 3 септември, отново на Античния форум, Музикалният фестивал продължава с представянето на операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел.

На 9 и 10 септември са първата и втора премиери на операта „Аполон и Хиацинт“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Режисьор е Петко Бонев, диригент Стефан Линев. През пролетта на 1767 г. Моцарт, едва на 11 години, създава първата си опера „Аполон и Хиацинт“ по либрето на латински език. Музиката е в стила на италианската опера. На премиерата той е възторжено приветстван и публиката до късно не го пуска да си отиде.

„Идеята за новия музикален фестивал на Стара Загора се роди от любовта към града, в който живеем тук и сега, а тази любов  ще изразим чрез силата на Изкуството.

Летен музикален фестивал „Августа Траяна“ събира в едно от най-красивите места в сърцето на града музика, гласове, древност, настояще и бъдеще. Надяваме се, че още с първото издание на фестивала ще дадем едно добро и силно начало и той  всяка година ще се обогатява още и още. Творческият състав на Държавна опера Стара Загора благодари от все сърце за протегнатата ръка в осъществяването на фестивала - на Община Стара Загора, на фирма „BULAGRO Group“ с изпълнителен директор д-р инж. Христофор Бунарджиев, на приятелите ни от Граждански клуб „Липа“! Подкрепата ви за нас е много, много ценна!“ – Петко Бонев, директор на Държавна опера Стара Загора.


Заповядайте на представленията на 18, 25, 27 юни, 10, 11 и 15 юли, на 3, 9 и 10 септември от 21,00 ч. на Античен форум „Августа Траяна“! При лошо време спектаклите ще бъдат на сцената или във фоайето на Държавна опера Стара Загора.

Очакваме ви!

 

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.06.2014 г. 12:11
Посетено:
1143
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19383-za-parvi-pat-leten-muzikalen-festival-avgusta-trayana