Празници / фестивали

Кои са наградените филми на 10 София Филм Фест

"Гарпастум" - с голямата награда

“Гарпастум” на младия руски режисьор Алексей Герман-син си тръгна от тазгодишния кинофестивал в София с голямата награда ‘STELLA ARTOIS’ за най-добър филм. Лентата пребори други 12 претенденти с дълбочината на внушението си за силата на човека въпреки трудностите на съдбата. Четирима руски младежи не изоставят мечтата си да направят футболен отбор и игрище в своя град, докато Русия преживява две големи изпитания на историята – Първата световна война и Октомврийската революция.

Оптимистичната босненска лента “Небе над пейзажа” на режисьора Ненад Джурич взе специалната награда на международното жури. Филмът разказва с чувство за хумор как два напълно различни свята, Запада и Изтока, могат да общуват и да се разбират в съвременния свят. 

Два късометражни български филми получиха призове от международното жури. Награда JAMESON се присъди на “Черно на бяло” на режисьора Андрей Цветков, а специалната награда на журито отиде при Богиня Найденова за обещаващия й дебют “Калоян и Соня”.

“Юбилейният” състав на международното жури тази година беше с председател Андрей Плахов от Русия, подпомаган от Николай Волев, Лени Ейбрахамсън (Ирландия), Клаудия Ландсбергер (Холандия) и Златина Русева.

Най-добрият балкански филм е “От гроб на гроб” на режисьора Ян Цвиткович (Словения). Филмът получи наградата ‘NO MAN’S LAND’ на Гилдията на българските кинокритици. Лентата представя трагикомичния абсурд на света между живота и смъртта в едно словенско село през съдбите на Перо, писател на надгробни слова, и неговото семейство и приятели.

“Лейди Зи” на режисьора Георги Дюлгеров и оператора Радослав Спасов взе приза на “Кодак” за най-добър български филм. Наградата, която представлява филмов негатив на стойност 3000 долара, беше преотстъпена от двамата отличени автори на младите режисьори Майя Виткова, Светослав Драганов и Димитър Сарджев. “Лейди Зи” спечели и наградата на ФИПРЕССИ. Международната организация на филмовите критици и журналисти трябваше да избира победителя измежду 12 филма. Георги Дюлгеров успя да пребори фаворитите на международното жури “Гарпастум” и “Небе над пейзажа”, които се състезаваха и в категорията “Награда на ФИПРЕССИ”.

Най-популярният филм на 10 София Филм Фест, който взе Наградата на публиката, е историческата драма “Бялата графиня” на режисьора Джеймс Айвъри.

Копродукцията между Косово и Хърватия “Кукуми” взе наградата на младежката киноорганизация “Ниси Маса”, която се присъжда за първи път в рамките на София Филм Фест.

Факултетът по журналистика при СУ “Свети Климент Охридски” даде традиционната си награда “Горчивата чаша” на режисьора Николай Волев за цялостния му принос в българската кинопублицистика. Късометражният български филм “Любовта е...” на режисьора Иван Тонев също бе отличен с “Горчивата чаша”, но за приноса си в развитието на съвременната филмова изразност.

И въпреки че основната конкурсна програма на 10 София Филм Фест приключи на 19 март 2006 г., остава още една филмова седмица до 27 март, в която киносалоните “Люмиер”, “Одеон”, “Дом на киното” и “Euro Cinema” ще са отворени за почитателите на великата илюзия.

Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2006
Публикация:
20.03.2006 г. 17:30
Посетено:
752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/1933-koi-sa-nagradenite-filmi-na-10-sofiya-film-fest