Празници / фестивали

София Куиър Форум 2014 в галерия "Васка Емануилова"

Mанифестации на личното. 29.05.-05.07.2014

София Куиър Форум 2014 в галерия "Васка Емануилова"
Светозара Александрова, Метафизика на красотата, 2014


◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на програмата „Място за срещи“ на Галерия "Васка Емануилова" и съвместно с the fridge & Социален център „Хаспел“ ще бъде представено второто издание на София Куиър Форум. Директори на форума са Боряна Росса и Станимир Панайотов, а куратор за 2014 под мотото „Манифестации на личното“ е Стефка Цанева.

Следвайки интереса към представяне на младата сцена на съвременно изкуство в страната, Галерия "Васка Емануилова" е мястото, където с групова изложба ще започне тазгодишният форум. В нея са показани работи на художници, преди всичко от България, които са свързани с тази проблематика като: Атония Гюрковска, Боряна Росса, Войн де Войн, Иво Димчев, Кирил Биков, Красен Кръстев и Паул Дунка, Лубри, Наталия Тодорова, Светозара Александрова и Станка Колева. Паралелно с провеждането на изложбата в постоянната експозиция на галерията ще бъдат показани работи на Васка Емануилова от серията еротични скулптури от края на 30-те, които днес са част от Ателие–колекция Светлин Русев.

Куиър (Queer) е дума, която се свързва с полови и сексуални различия и е термин, чрез който се мислят проблемите за идентичността в съвременното общество. Идеята на форума е да постави на дневен ред тези въпроси като даде контекст за тяхното обсъждане и, от друга страна, разкрие редица клишета в начина на възприятие на света. В изложбата са включени множество работи, които чрез пърформанса, видеото, обекта и други изразни средства въвличат зрителите в пространство на възможности, на анализи, на себерефлексии; в които художниците споделят своите лични, интимни светове. 
   

◊ ОЩЕ ЗА ФОРУМА

Форумът ще включи още изложбата Multiwoman на чешката художничка Дарина Алстер и прожекция на късометражни филми от Източна Европа, селектирани от Мезипатра Куиър Филм Фест (Чехия) в the fridge & Социален център „Хаспел”. Там ще бъде и изложбата „Емоционални обекти“, в която всеки може да се участва като изпраща вещи, разказващи лична ЛГБТ история, до 26 май на адрес sofiaqueerforum@xaspel.net или ги остави в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

Филмовата програма ще включи още американския документален филм на Кимбърли Рийд „Блудни синове” (2008), носител на награди от фестивалите в Нешвил и Флорида, фестивала за документално кино в Солун и фестивалите за ЛГБТ кино в Копенхаген и NewFest в Ню Йорк. В рамките на София Куиър Форум ще бъде направена и световна премиера на филма „Няма място за нови кучета“ (2014) на Олег Мавроматти и РО98.

Част от теоретичната програма на форума е лекцията на Ейми Брицгел от университета Абърдийн в Шотландия, автор на мащабното проучване за пърформанс изкуство в Източна Европа „Performingthe East". Към лекцията ще се проведе и панелна дискусия с Лъчезар Бояджиев и Снежанка Михайлова.

Официалното парти по случай откриването на форума ще бъде в клуб „Жул Верн“ и ще включва визуална музика от dreammachine и DJ сетове на Жулиета Интергалактика, Vice de Vice и Emil Doesn’t Drive.

Повече информация за форума, както и цялата програма може да видите на: www.xaspel.net/queer


* * *

София Куиър Форум 2014 се организира съвместно от Галерия "Васка Емануилова" и the fridge & Социален център „Хаспел“ и с подкрепата на: Роза Люксембург Щифтунг, Наградата Гауденц Б. Руф, Чешки център – София, Американско посолство – София, Фондация „Спектра“. Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.




Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
27.05.2014 г. 15:17
Посетено:
1518
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19304-sofiya-kuiar-forum-2014-v-galeriya-vaska-emanuilova