Празници / фестивали

XVIII Международен танцов фолклорен фестивал "Приятелство без граници"

Сливен, 21-25 май 2014

◊ СЪБИТИЕТО

XVIII Международен танцов фолклорен фестивал "Приятелство без граници"

Усмивките на малките танцьори от Молдова, Индия, Албания, Полша, Русия, Украйна, Сърбия, Тайван, Турция, Словакия, Унгария и др. отново озариха площадите и улиците на града под Сините скали. За осемнадесети пореден път в пет дни (21-25 май т.г.) старите и нови приятели на Сливен ще покажат изкуството си на танца и характера на фолклора от своите страни: процес, който носи не само естетическа наслада с багрите и ритмите  си, но и познание за народопсихологията на хората от държавите, за техния бит, костюми, музикална и танцова култура.
           
Сливенски учебни заведения с изградени „хореографски паралелки” и Обединеният детски комплекс в града посрещнаха съставите и формациите на гостите, като тазгодишният символичен домакин на фестивала е СОУ „Константин Константинов”. Възрастните обитатели на Дома за стари хора в Сливен се насладиха на изпълненията на гостите, като танцовите формации на Второ основно училище „Христо Ботев” (Детски танцов ансамбъл „Българче” ) и този при Народно читалище „Хаджи Димитър-1937 г.” представиха също по достоен начин уменията си на домакини на международната културна проява.
    

◊ В ПРОГРАМАТА
     
Програмата респектира с интересни инициативи на гостоприемството: малките участници бяха приети от кмета на Сливен инж. Кольо Милев и от управителя на област Сливен Корнелий Желязков. Дефилето по улиците на града, водено от гайдарския оркестър на НУФИ „Филип Кутев” – Котел, съприкоснови една от първите срещи на сливенци с малките покорители на магията на танца. Последва тържествено откриване на XVIII Международен фолклорен танцов фестивал с вдигане на националното знаме на Република България, на Европейския съюз и на Фестивала „Приятелство без граници”, като по-късно сцената на площад „Хаджи Димитър” закипя от ритмите на дошлите от близки и далечни страни приятели на „воеводския град”. Същността и духът на Фестивала бяха изразени в посланията на кмета на града, инж. Кольо Милев, към присъстващите: „За мене най-важното достойнство на „Приятелство без граници” е, че създава трайни приятелства, в чиято основа са любовта към танца и общуването. Убеден съм, че вашите приятелства няма да познават граници: нито географски, нито етнически, нито религиозни”, подчерта сливенският градоначалник. „За мене е чест и удоволствие да бъда домакин на най-пъстрото събитие от Майските празници на културата в Сливен. Събитието, от което всяка година започват  истински приятелства, които не познават граници. Скъпи участници, бъдете горди, че с таланта и любовта си към фолклора изграждате един по-добър свят и популяризирате своите държави и традиции. Вярвам, че ще заредите с положителни емоции и светлина и ще направите така, както  само децата могат!”, бяха част от думите във вълнуващото слово на кмета инж. Кольо Милев. Гостите от Тайван, пребиваващи за пръв път на сливенска сцена, намериха специално място в обръщението към присъстващите, изпълнили площада.
             
В навечерието на Празника на славянската писменост и култура и на българския печат те ще присъстват на тържествената вечер-концерт в залата на НТС за връчване на отличените с наградата „Аргира Жечкова”, приза на КДК и почетното отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката. За тях ще бъде вълнуващо преживяване участието, съвместно със сливенските ученици, в празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, виждайки атмосферата и на тържествената церемония на площад „Хаджи Димитър”, по повод на празника. На откритите сцени пред НТС и Военния клуб гостите на Сливен от близки и далечни страни ще слеят участието си с това на училищните  състави от града в концертните прояви по повод на празника. Навсякъде в учебните заведения на Сливен гостите бяха обграждани с много обич, ръководителите им получиха информация за българската образователна система, а танцьорите – красиви сувенири за спомен от присъствието си на българска земя. „Творческата работилница” – приложни изкуства и рисуване, както и „ателието по танци”, (където гости и домакини си предават и усвояват нагледно ритмите на своите страни), са уникални форми за предаване на опита, културата и традицията от подрастващите в сферата на фолклорното наследство и танца. Навсякъде - с изявите си, младите им почитатели сбираха усмивките и възторга на зрителите, дошли да се насладят на изявата на младостта и таланта. На тях се радваха и хората от населените места в общината, където те гостуваха. Обичта на зрителите ще бъде изразена и на заключителния концерт в Драматичния театър „Стефан Киров” , посветен на закриването на фестивалните дни на танца в Сливен.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.05.2014 г. 12:22
Етикети:
СливенПриятелство без граници
XVIII Международен танцов фолклорен фестивал
Посетено:
1108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19271-xviii-mezhdunaroden-tantsov-folkloren-festival-priyatelstvo-bez-granitsi