Празници / фестивали

Фестивал-лаборатория NEDRAma-internatonal

От 24 до 30 май в София ще се проведе първият в България фестивал за документален театър

Фестивал-лаборатория NEDRAma-internatonal


◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал-лаборатория NEDRAma-internatonal

24.05.2014 - 30.05.2014
София

Фестивалът-лаборатория „NEDRAma-international” ще се проведе за първи път в България от 24 до 30 май 2014 г. в Центъра за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов” и Гьоте институт, София, и е част от големия международен проект Интердисциплинарна театрална лаборатория NEDRAma.

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г. и се осъществява със съдействието  Министерството на културата, Столична програма „Култура” - 2014, Център за култура и дебат "Червената къща", Гьоте институт и Полския културен институт, София.

Със специалното участие на Театрално сдружение "Реплика", носител на голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” за 2014 г.

NEDRAma е интердисциплинарна театрална лаборатория, която пътува до горещи точки на райони на бедствия, намесва се и действа в криза и с помощта на местните жители и театрални творци развива реални решения.

Европа е в криза.

Европа сега е на ръба.

NEDRAma отива до мястото, където е повикана. Ние не работим с методите на конвенционалния театър, когато се опитваме да разрешим чрез театъра кризисни ситуации.

Нашите актьори са млади хора с активна социална позиция.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът „NEDRAma-international” е съставен от три програми

1. В първата програма: - уъркшоп на тема „София 2019” („София преди и сега” - работа с документите в театъра) с ръководител Георг Жено (Германия) ще се даде възможност на 6 млади режисьори - трима от България и трима от чужбина да работят в рамките на 6 дена с 10 млади български актьори над ескизи на документални театрални спектакли на тема „София днес и преди”, „София 2019”. Младите творци ще имат възможност да пресъздадат чрез средствата на документалния театър своите усещания  и емоции породени от докосването с миналото и настоящето на София, да обрисуват  представата за бъдещето на София и духът на града работейки над исторически документи, срещайки се с хората на София, разказвайки историите и мечтите им. В последния ден на фестивала ще бъде избран един  театрален ескиз, който ще се осъществи като спектакъл.

2. Втората част на фестивала са лекциите и семинарите, които ще проведат част от експертите, които ще бъдат и членове на журито, определящо победителя сред младите режисьори.
- Милена Михайлова, театрален критик - за развитието  на документалния театър в Бъгария.
- Моли Флин – театровед и театрален изследовател от Университета в Кеймбридж – за развитието на документалния театър в Източна Европа.
- Елена Марго – психотерапевт, водещ на много интерактивни перформанси и един от създателите на театър „Йозеф Бойс” Москва

3. Представяне на документални спектакли:

- „НИЕ.bg” – спектакъл на Георг Жено базиран на документално изследване на положението на ромите в България, в който заедно с младите български професионални актьори участват и младежи от ромското малцинство. Спектакълът е част от проекта „Театър „Спешна помощ” подкрепен ЕЕА грантс.

- „Невидими 3 – Дом” – документален спектакъл на Неда Соколовска за бездомните хора в София.

- „Яце форкаш” - вербатим спектакъл на студио ‘’VOX POPULI’’. Един сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му

- „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович (драматичен опит на реж. Ованес Торосян, превод Азалия Саркисян), спектакъл възникнал в рамките на лабораторията NEDRAma през 2013 г.

- „Животът се получи” – спектакъл на младия руски режисьор Алексей Ершов с актьорите от театър „Реплика” по пиесата на  белоруския драматург Павел Пряжко. Този спектакъл е плод на политиката на фестивала да открива и поддържа дебюти на млади режисьори. Това е  професионален дебют на младия руски режисьор Алексей Ершов

- „Идентичност“ - Авторски проект на Ирина Голева. Проектът "Идентичност" проверява взаимодействието между съвременността и традицията. Експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци и народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки.

- „Хубава си, мила моя” - театрален спектакъл по оригиналния филм на Георги Дюлгеров, режисьор: Благой Бойчев. Първи режисьорски опит на актьора и един от основателите на театър „Реплика”.

- „Линди танцува блус” - театрален спектакъл  на Университета в Кеймбридж за престъпленията на американските войници в Иракските затвори. Спектакъл на Моли Флин.

- „Ние сме боклуците от Източна Европа” – знаков спектакъл на театър „Реплика” за българите, които са принудени да ровят в кофите за боклук за да оцелеят или да напуснат Родината в търсене на по-добър живот.

- “Двама бедни румънци, които говорят полски“
- Интерактивно театрално представление по мотиви от едноименната пиеса на най-популярната млада полска драматуржка Дорота Масловска

Последните два спектакъла са плод на усилията на лаборатория NEDRAma и са създадени след проведените уъркшопове и представяния на лабораторията през 2013 г.

Фестивалът „NEDRAma-international  ще даде възможност на млади режисьори от различни страни да работят “work in progress” с актьори от театър "Реплика" и актьори, работещи извън системата на държавните театри,  да участват в майсторски класове на експерти от Полша, Русия, Германия, Великобритания и Америка. Това би запълнило огромната празнина на взаимодействие в областта на театъра на млади творци от различни държави, би въвлякло и открило за младите актьори и режисьори от България ново поле на творческа изява.

Къде в момента се намира съвременния български театър? Какви са новите тенденции в развитието му и кой е техният двигател? Какви импулси може да вземе младия български театър от срещите с представители на такива велики театрални нации като Германия, Полша и Русия? Каква е ролята на новата театрална вълна в България - „документалният театър”? Какви нови театрални  решения изисква  жанрът „нова драма” / ”документален театър”?

Това са част от въпросите, чиито отговори ще търсим задно със зрителите и участниците във фестивала.

Спектаклите-ескизи, който ще осъществят шестимата млади режисьори от България и Европа, спектаклите които ще покажем в рамките на фестивала отговарят на мисията ни за иновативност и на задачите ни в търсене на стойностни образци  и нови театрални форми.

Това е първият по рода си фестивал на документалния театър в България. Целта ни е той да се превърне в ежегоден международен фестивал, осъществен от международен партньорски артистичен екип.
 
Това е един многоезичен художествен продукт, осъществен от творци от България, Полша, Германия и Русия, Швейцария и Америка.

Идея, художествено и експертно ръководство:

. Георг Жено – художествен ръководител
. Василка Бумбарова – куратор на проекта
. Ирина Андреева – координатор на проекта

Фестивалът е подкрепен от Столична програма Култура и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.Автор: Организаторите
19.05.2014 г. 17:29
Посетено: 953
Етикети: София 2014, фестивал, документален театър, международен проект Интердисциплинарна театрална лаборатория NEDRAma, Фестивал-лаборатория NEDRAma-internatonal
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19230-festival-laboratoriya-nedrama-internatonal