Празници / фестивали

Сливен ще отбележи Европейската нощ на музеите

Програмата за 17 май 2014

◊ ПРОГРАМАТА           

В съответствие със създадената традиция, и тази година инициативата е продължена в града под Сините скали със специална програма, осъществена от едни от изявените културни институти тук: Историческият музей и Художествена галерия „Димитър Добрович”.
            
На 17 май гражданите и гостите на Сливен могат да направят посещение, разглеждайки експозициите от късния следобед по полунощ при гостоприемно отворени врати. Къщите-музеи предоставят пространствата си и за изява на други начинания и състави на сродни институти – с търсене на различните и по-нетрадиционни форми на въздействие върху зрителите.
             
„Куклениците” от Държавния куклен театър в града ще представят постановката „Имало едно време” в Къщата-музей на сливенския бит.

Регионалният исторически музей в Русе ще гостува на екипа на РИМ в Сливен с еротична изложба
под наслов: „Селото – Девица; градът - Блудница“ (чието посещение не се препоръчва за лица под 14 години без придружител).

В двора на къща „Георги Миркович” учениците могат да участват в „детска работилница”, а пред зала „Сирак Скитник” импровизираната сцена ще привлече да представят изкуството си редица ученически и младежки формации: (клуб “Ритъм” при Детски комплекс в града, възпитаниците на Обединена школа по изкуствата при Народно читалище „Зора-1860”, струнен квартет „Класика”, балетна трупа „Грация”, фолклорен ансамбъл, танцова компания с ръководител Борис Панайотов, формация „Джем сешън”; отделни изпълнители като Зоран, дует Ваня и Галин, Богдана Георгиева, Руглес и приятели, Дарена Карапавлова и Николай Сивов - спортни танци и др.) За участие на присъстващите е  осигурена томбола с награди, а  небето ще бъде озарено от празнична заря и издигнали се високо „летящи фенери”...
            
Гражданите и посетителите на Сливен, в удълженото работно време до полунощ, ще могат да посетят някои от постоянните, както и новите експозиции  в галериите и Музея в празничната нощ: три интересни сбирки в зала „Сирак Скитник” - изложба „Живопис” с творби на акад. Светлин Русев, постоянната експозиция „Християнско изкуство”, както и уредената по случай 130-та годишнина от рождението на Сирак Скитник – с негови творби.  В залите на РИМ ще ги привлече изложбата под наслов „Памет от векове”.
            
В къща „Георги Миркович” почитателите на живописта могат да разгледат експозицията „Старият Сливен”, както и да разгледат там платната на ученици от Националната художествена гимназия в уредената за 15-ти път традиционна изложба с техни произведения, посветена на художника Добри Добрев. Художествена галерия „Димитър Добрович” предоставя възможност ценителите да се докоснат до две уникални изложби: „Западно-европейска графика XIX век” и сбирка „Тибетското изкуство” – из фонда на Историческия музей в Димитровград.
           
Експозиция „Хаджи Димитър” и посветената на сливенския бит и култура етнографска сбирка могат да бъдат видени в едноименните къщи-музеи в Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
15.05.2014 г. 19:18
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19200-sliven-shte-otbelezhi-evropeyskata-nosht-na-muzeite