Празници / фестивали

Европейска нощ на музеите в Скулптурен парк на МВнР и галерия "Мисията"

В Нощта на музеите и галериите децата ще рисуват и танцуват в парка на Министерство на външните работи и на галерия „Мисията”

◊ СЪБИТИЕТО

Европейска нощ на музеите в Скулптурен парк на МВнР и галерия "Мисията"

На 17 май 2014 г. Министърът на външните работи ще бъде домакин на проявите, организирани в рамките на ежегодното издание на Европейската нощ на музеите.

Инициативата за участието на Министерството на външните работи е на Културния институт, който за седма поредна година организира специална програма, насочена към широката аудитория и запознаването й с уникалния Скулптурен парк, разположен в двора на Министерството и галерия „Мисията”.


◊ В ПРОГРАМАТА

Тази година подготвяните инициативи са насочени към детската аудитория.

Ще бъдат организирани две творчески работилници – за рисуване и танци. Първата работилница - „Творците на 21. век” - започва от 15.00 часа в парка на галерия „Мисията”. В нея децата, под ръководството на художника Иван Яхнаджиев, ще рисуват по непоказвани досега картини на големия български творец Златю Бояджиев. Специален гост ще бъде неговата внучка - Цена Бояджиева, която ще разкаже за живота и творчеството му.

На финала детските рисунки ще бъдат подредени в изложба в галерия „Мисията”, заедно с творби на Иван Яхнаджиев.

От 17 ч. в Скулптурния парк на Министерството започва втората работилница – „Първи стъпки”. Артисти, преподаватели и студенти от НБУ ще въведат желаещите деца в танцовото изкуство. Скулптурният парк ще бъде показан по един нетрадиционен начин – чрез танца. За посетителите в Нощта на музеите ще бъде организирана специална демонстрация за възможностите на танца като терапия. Гостите ще бъдат включени в специално подготвена танцова импровизация водена от хореографа Росен Михайлов, в която всеки желаещ е воден от своя личен танцов партньор–инструктор. Желаещите да се включат са добре дошли.

 


Автор:
Културен институт към Министъра на външните работи
Публикация:
15.05.2014 г. 15:38
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19195-evropeyska-nosht-na-muzeite-v-skulpturen-park-na-mvnr-i-galeriya-misiyata