Празници / фестивали

Нощ на музеите 2014 във Военноморския музей

За трета поредна година Военноморският музей във Варна ще се включи в Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 17 май от 18 до 24 ч.

Нощ на музеите 2014 във Военноморския музей


◊ ПРОГРАМАТА

За трета поредна година Военноморският музей във Варна ще се включи в Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 17 май (събота) от 18 до 24 часа.

• Програмата ще стартира в 18.00 ч. с една от атракциите на вечерта – демонстрация на стрелба със средновековно еднофунтово корабно оръдие. То е част от „арсенала” Сдружение „Клуб миноносец Дръзки” и е изцяло тяхна  изработка.

• В 18.30 ч. ще започне концертът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. Оркестърът ще представи избрани музикални творби от своя репертоар.

• В „Училището за моряци” между 18.00 и 21.00 ч. посетителите ще имат възможност да се научат как се правят морски възли и как се мята хвъргало. А най-малките от тях ще направят своите първи стъпки в морячеството с морските пъзели.

• В залата за временни изложби от 22.00 ще бъде прожектиран документалният филм на режисьора Костадин Бонев - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”. На базата на автентични документални свидетелства и архивни кадри, филмът представя вълнуващ разказ за емблематичната личност на българския ХХ век, каквато е Никола Вапцаров. Чрез нов ракурс на проблематиката филмът предлага на зрителите по-различна интерпретация на сблъсъка между поетичния талант и личността на Вапцаров, и политическата действителност. Това е първото публично представяне на филма във Варна.

На разположение на посетителите до полунощ ще бъдат и постоянната експозиция на музея и най-новите временни изложби: „Воини светци” и „Учебните ветроходи на България 1879-2014 г.”

 

Военноморски музей
гр. Варна, бул. "Приморски" 2
Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
15.05.2014 г. 11:10
Етикети:
Военноморски музейВарна
Нощ на музеите 2014
Посетено:
1807
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19189-nosht-na-muzeite-2014-vav-voennomorskiya-muzey