Празници / фестивали

Фантастивал 2014 в София

Фестивалът на фантастиката ще превземе музея „Земята и хората“ между 16 и 18 май

◊ СЪБИТИЕТО

Уникален по рода си Фантастивал ще се проведе в края на седмицата

Средновековни битки с мечове и магия, дръзки визии за бъдещето и здраво стъпили на земята творци очакват посетителите на Фантастивала в края на седмицата. Събитието се организира от Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, фондация „Човешката библиотека“ и музей „Земята и хората“.

„Фантастивалът ще ви срещне с общности и групи, обединени от любовта си към фантастичното във всевъзможните му проявления: литература и кино, живопис и музика, ларп и бордови игри, търсене и творене на бъдеще – споделя Калин Ненов, преводач и творчески директор в „Човешката библиотека“. – Във време на промени и разкъсвания, нашата цел е да градим мостове: едни към други; и заедно – към следващия свят, в който мечтаем да живеем.“


◊ В ПРОГРАМАТА

Програмата започва още в петък, 16 май, от 17:30 часа, когато ще бъде открита изложба с фантастични картини и ще се отпразнува 40-годишният юбилей на софийския клуб за фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“. В събота от 16 часа ще бъде представена антологията „За спасяването на света“, като прелюдия към кръгла маса за позитивните модели на бъдещето и устойчивото развитие.

Най-богатият откъм събития ден е неделя, 18 май, когато сцената ще бъде заета още от 11 часа. Тогава ще бъде награждаването на младите автори, отличени в четвъртия поред Копнеж за растящо творчество. Клуб „Светлини сред сенките“, чиято трилогия „Аурелион“ се класира на 29-о място в „Малкото голямо четене“ през 2011 г., ще прожектира епизоди от сериала „Аурелион“. По-късно ще бъдат представени онлайн домът на фантастиката SciFi.bg, Фентъзи ЛАРП център, бордовата игра Bright Future, Цитаделата, анимационните филми на Дивна Вълчева, късометражният Iscariot и документално-визионерският „България, тази вечна ерес“.

Пълната програма ви очаква на http://choveshkata.net/blog/?p=4570

„За нас Фантастивалът е уникална възможност да се покажем на хората и да сверим часовника си с други творци и общности в жанра – казва Петър Атанасов, главен редактор на SciFi.bg и участник в програмата. – Важно е човек да следва мечтите си, да се развива, да гледа напред и да твори. Точно това според нас е посланието на събитието и затова сме горди да бъдем част от него.“

Фантастивалът ще се проведе в музей „Земята и хората“ между 16 и 18 май.

Автор: Организаторите
14.05.2014 г. 13:39
Посетено: 978
Етикети: София, Музей Земята и хората, Фестивал на фантастиката, Фантастивал 2014
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19178-fantastival-2014-v-sofiya