Празници / фестивали

Австрийски музикални седмици в Стара Загора

Симфоничен концерт със солист Вера Карнер, под диригентството на Красимир Къшев

Австрийски музикални седмици в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничен концерт в Опера Стара Загора – Австрийски музикални седмици

XVIII фестивал Австрийски музикални
седмици в България, организиран от Австрийското посолство в София и Виенския клуб, ще се проведе в 11 града от 8 до 28 май под мотото „1814-1914-2014: Бунт на чувствата. Романтика и експресионизъм“. То е избрано, както подчертава посланик Герхард Райвегер в обръщението си към публиката, „за да се постави акцент върху преломното време в навечерието на Първата световна война и последвалите я промени в обществото, в изкуството и културата“. Фестивалът се провежда под почетния патронаж на г-жа Mаргарита Попова, Вицепрезидент на Република България. Програмата, която обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, включва 20 концертa в 11 от големите градове в България - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник.

 

◊ КОНЦЕРТ В СТАРА ЗАГОРА

На 15 май (четвъртък) от 19,00 часа  в Операта на Стара Загора Маестро Красимир Къшев ще дирижира  Симфоничен концерт в рамките на Австрийски музикални седмици. Солист е Вера Карнер – кларинет, Австрия.

В програмата: Бела Барток – Сюита за оркестър, оп. 14, Карл Мария фон Вебер – Концерт за кларинет и оркестър № 2, ми-бемол мажор, оп. 74 J. 118 (1811), Франц Шуберт – Симфония № 5, си-бемол мажор D 485 (1816).

Австрийски музикални седмици в Стара Загора се провеждат с изключителното съдействие на Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора.

Вера Карнер е родена през 1994 във Виена. Започва да свири на кларинет на 10-годишна възраст. От 2010 г. учи при маг. Александър Нойбауер и проф. Петер Шмидл в рамките на подготвителния курс на Университета по музика и сценични изкуства във Виена. От 2013 г. започва следването си в този университет, както и във Виенската консерватория.

Вера Карнер вече е имала възможността да участва като солист в концерти на много оркестри - с „Camerata pro Musica Hungarica“ в Концертхаус във Виена, с полската Камерна филхармония в Сопот в рамките на фестивала в Мекленбург Форпомерн, „Camerata Universidad Andres Bello“ в Сатяго де Чили, камерния оркестър Франц Шмид в Съдебната палата във Виена или с оркестъра на Young Masters MDW.

Вера Карнер е носител на първа награда на конкурса „Prima la Musica“, Австрия, на втора награда в 13-тия международен конкурс за млади изпълнители „Citta di Chieri“ (Италия), финалист на конкурса „Фиделио“ на  Виенската частна консерватория, както и победител в кастинга „Musica Juventutis“ за соло-концерт в Концертхаус Виена през 2015 г. Солистичните изяви на Вера Карнер са излъчвани многократно по Ö1 (Радио Долна Австрия), между които и в предаването „Филхармонично изкушение“ на Виенските филхармоници.

Майсторски курсове и концерти я отвеждат в много страни, сред които са Германия, Чехия, Унгария, Швеция, Монако, Франция, Чили, Испания и Италия.

 

 

Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
14.05.2014 г. 10:40
Посетено: 924
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19176-avstriyski-muzikalni-sedmitsi-v-stara-zagora