Празници / фестивали

Нощ на литературата - Велико Търново 2014

Известни личности четат откъси от преведени на български чуждестранни автори

Нощ на литературата - Велико Търново 2014


◊ СЪБИТИЕТО

Нощ на литературата
Велико Търново, 2014 г.

В рамките на усилията за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности, по примера на много европейски градове, за втора поредна година на 14 май в България ще протече събитието Нощ на литературата.
В инициативата участват редица чуждестранни културни институции, като освен в София литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели ще има и в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе. По света това е осмото издание на литературния хепънинг. Надяваме се в България Нощта на литературата да спечели повече свои съмишленици и почитатели.

Каним всички страстни читатели да се включат и да станат част от този литературен празник. В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т.нар. „гнезда“.
    

Читателски гнезда във В. Търново:
♦ Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ (ул. „Иванка Ботева“ 2)
– презентатор Владимир Шумелов и творци от Велико Търново, които четат писатели от чужбина – 18–20 ч.;

♦ Офис на проекта „Велико Търново – Европейска столица на културата 2019“ (ул. „Рафаел Михайлов“ 2)
– четец-презентатор Антони Цонев – 18-20 ч.;

♦ Филиал на РНБ „П. Р. Славейков“ – кв. „Бузлуджа“ (ул. „Деню Чоканов“ 8)
– четец-презентатор Николай Колев – 17-19 ч.


Произведения:
Ще се четат избрани откъси от следните произведения: романа „Боклук“ (2012, прев. Владко Мурдаров) на Роберт Шнайдер (Австрийско посолство), „Изкуството е навик“ на Алан Бенет (Британски съвет, прев. Аглика Маркова и Петрушка Томова), „Там, където е погребан Орфей“ (2014, прев. Федя Филкова) на Илия Троянов (текст)и Кристиан Мурбек (фотографии) (Гьоте-институт), „Опасно готварство“ (2005, прев. Здравка Михайлова)на Андреас Стайкос (Европейска комисия), „Проглеждане“ (2013, прев. Илияна Чалъкова) на Жозе Сарамаго (Институт Камойнш), „Раждане на словото“ (2013, прев. Роман Кисьов) на Ацо Шопов (Културно-информационен център на Република Македония), „Старата“ (2014, прев. Вера Деянова) на Рафал Вояшински (Полски институт), „Грях“ (2011, прев. Любов Кронева и Ася Григорова) на Захар Прилепин (Руски културно-информационен център), стихове от книгите „Свят за изпиване“ (2012) на Ясен Атанасов, „Северна тетрадка“ (2013) на Марин Бодаков и „Картички“ (2007) на Силвия Чолева (София: Поетики), „Без следа“ (2014, прев. Радост Железарова) на Петра Соукупова (Чешки център); ще се чете и откъс от книга-изненада от приключващия същия ден, на 14 май, конкурс „Бисерче вълшебно“ – национална годишна награда за детска книга, жури на което са самите деца.


. Събитието в старопрестолния град ще протече под мотото „Велико Търново – Кандидат за Европейска столица на културата 2019-а“.

Автор:
Владимир Шумелов
Публикация:
13.05.2014 г. 22:05
Етикети:
литератураНощ на литературата 2014
Нощ на литературата В. Търново
четене на глас
Посетено:
1203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19171-nosht-na-literaturata-veliko-tarnovo-2014