Празници / фестивали

Нощ на литературата - Русе 2014

На 14 май, сряда, от 18.00 до 21.00 часа

Нощ на литературата - Русе 2014


◊ СЪБИТИЕТО

Нощ на литературата - Русе 2014

На 14 май (сряда) от 18.00 до 21.00 часа, в градинката на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе ще се проведе "Нощ на литературата" - инициатива, която представлява публични четения на съвременна българска и чуждестранна литература в различни градски пространства.
   
Проектът "Нощ на литературата" изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията. Целта на проекта е да инициира диалог между изкуството и градското пространство и да създаде платформа за представяне на съвременната европейска литература пред широката читателска публика от литературни фенове и професионалисти – преводачи, издатели, разпространители.
   
В Русенската библиотека почитателите на литературата ще имат възможност да чуят избрани откъси от книгата на македонския поет и преводач Ацо Шопов „Раждане на словото”. Модератор на събитието ще бъде русенската журналистка, поетеса и преводачка Нели Пигулева.
     
За първи път в рамките на инициативата "Нощ на литературата" ще има и четене за деца, по време на което ще се представят откъси от двете книги, победители в Националната награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно" 2014. Желаещите да разберат кои са книгите, грабнали любовта на най-много български деца в наградата "Бисерче вълшебно", могат да посетят също на 14 май от 18.00 до 21.00 ч. Детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и да станат част от събитието "Нощ на литературата".
   
Събитието се осъществява по инициатива на Чешки център София и Европейски съюз – национални културни институти в България. В Русе се провежда с подкрепата на Гьоте институт и Австрийското посолство в София, в  сътрудничество с Регионален исторически музей - Русе, Регионална библиотека "Любен Каравелов" и МГ "Баба Тонка".



Автор:
РБ “Любен Каравелов” – Русе
Публикация:
13.05.2014 г. 21:45
Посетено:
1535
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19168-nosht-na-literaturata-ruse-2014