Празници / фестивали

Какво ни очаква на музикалния фестивал „Exit” тази година

Карл Кокс и създателят на „Blur“ и „Gorillaz“ Деймън Олбърн идват за фестивала

Какво ни очаква на музикалния фестивал „Exit” тази година

На снимката: Петроварадинската крепост в Нови Сад, където се провежда фестивалът


◊ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ОСНОВНАТА СЦЕНА

Първото име в основната програма на фестивала „Еxit” тази година е Деймън Олбърн (Damon Albarn) - фронтмен на „Blur“ и един от създателите на може би най-популярната виртуална банда в света – „Gorillaz“.  На 12 юли Олбърн ще представи първия си солов албум „Everyday Robots“ на Главната сцена на „EXIT“.

И през 2014 вечерите на основната сцена на „Exit“ ще са посветени на най-горещите имена на бас-сцената в момента – „Skrillex“, „Rudimental“, „Dub FX“ и „Koven“.

 

◊ КАРЛ КОКС НА СЦЕНАТА “DANCE ARENA”

На втората по големина сцена на „Exit“  - „Dance Arena“, през тази година на 11 юли отново се пада честта да е домакин на известната тематична вечер  „Carl Cox vs Friends“. „Черният Буда“ ще застане зад пулта с приятелите си – Danny Tenaglia, най-добрият диджей от Ню Йорк; Ben Klock и Marcel Dettmann - две от най-горещите имена в берлинската техно музика в момента; Eats Everything, с неговите напредничави ъндърграунд сетове и родената на Карибите Cassy, както и Planetary Assault Systems - най-известният псевдоним на Luke Slater, който доминира техно сцената вече над 20 години.

 

◊ ОЩЕ МУЗИКАНТИ НА СЦЕНИТЕ „FUSION STAGE“ И „RIFFS & BEATS STAGE“

За пореден път „Fusion Stage“, втората по големина сцена за жива музика на „Exit“,  и новаторската „Riffs & Beats Stage“ ще ни отведат на околосветско пътешествие от 10 до 13 юли.

То ще започне с британски дъб, ще продължи с американски рок, ще премине през германски инди-фолк, чак до корейски ембиънт метъл и японски алтернативен рок.

Петък, 11 юли, е денят, в който публиката в Нови Сад ще се срещне с британските музикални вóйни от 21. век – „Asian Dub Foundation“. Групата представя стил, в който с лекота се комбинират джънгъл ритъм, дъб, пънк китари и традиционни индийски мелодии.

След като обяви излизането на своя седми албум „Do To The Beat“ тази пролет, популярната американска група „The Afghan Whigs“ се завърна ударно към алтернативния рок. На представянето си на „Fusion Stage“ на 10 юли, „The Afghan Whigs“ ще ни залеят със своите мрачни рок мелодии, подправени с точната доза традиционно американско звучене и допълнени от смислени текстове с щипка черен хумор.

Германската банда „Mighty Oaks“, съставена от три момчета от различни страни, ще излезе на „Fusion Stage“ в неделя, 13 юли. Историята за сформирането на бандата напомня началото на виц: американец, италианец и англичанин влизат в бар някъде в дебрите на берлинския електронен ъндърграунд и сформират... инди фолк група. „Mighty Oaks“ са били подгряваща група за концерти на „Kings of Leon“ и „Chvrches“, а освен това преди около месец издават и първия си албум „Howl“, чиито пилотен сингъл „Brother“ моментално се превръща в хит.

Ембиънт метъл група от Южна Корея е едно от най-горещите фестивални имена през 2014 и и ще се изяви на „Riffs & Beats Stage“ на фестивала „Exit“ на 13 юли. Фантастичният пост-рок и авангарден звук на „Jambinai“ е постигнат посредством традиционни корейски музикални инструменти, в помощ на които се включват електрически китари и електроника.

На 13 юли сцената „Fusion Stage“ ще посрещне японската алтернативна рок група от Киото – „Tricot“. Техният дебютен албум „T H E”, излезе през октомври миналата година, а от две години те се изявяват на сцените на някои от най-важните японски музикални фестивали.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.05.2014 г. 11:11
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19149-kakvo-ni-ochakva-na-muzikalniya-festival-exit-tazi-godina