Празници / фестивали

Пето юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София"

Темата на фестивала от 12 до 18 май е „Смехът“

Пето юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София"

 

◊ ПЕТИ ЮБИЛЕЕН ФЕСТИВАЛ

Петото юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм "ЗЛАТЕН КУКЕР - София'' ще се проведе от 12 до 18 май в кино "Одеон", НАТФИЗ и „Фотосинтезис“.

Тази година темата на фестивала ще бъде "Смехът". Подготвени са изключително вълнуващи, мащабни и интересни събития. Организаторите са селектирали 164 филма в конкурсната и 245 в извънконкурсната програма от общо 630 филма от цял свят.


◊ ОТКРИВАНЕТО

Тържественото откриване на Фестивала ще се състои на 12 май от 19:00 ч. в кино „Одеон“. Програмата обаче започва още в 18:00 ч. пред киното, където ще се състои атрактивно кукерско шествие на кукерска и фолклорна група от Сопот "Дионисиев звън’’, песни и танци на детски танцов фолклорен ансамбъл "Живко Желязков’’ и певческа група "Изворче’’ с рък. Анни Минчева от читалище ‘Изгрев 1921 г.’’ на с. Волуяк.

 

◊ СПЕЦИАЛНИ СЪБИТИЯ

По традиция в рамките на фестивала ще се състои специален "Ден на децата на София". Той ще бъде на 17 май (събота) от 10:00 до 12:00 ч., като програмата за най-малките посетители ще бъде изпълнена с игри, закачки, състезания и награди.

Фестивалът предвижда и специална програма, която да представи други известни анимационни фестивали като "Анимайовка" - Беларус, "Rabbit Fest" – Перуджа и др.

 

◊ НАГРАЖДАВАНЕТО

Награждаването на филмите фаворити на журито ще се състои на 17 май от 19:00 ч. в кино „Одеон“. От 18:00 ч. ще има отново кукерско шествие, съпътствано от народни песни и танци.

През целия ден на 18 май (неделя) зрителите ще имат възможност да присъстват в кино „Одеон“ на прожекциите на наградените филми на МФАФ "ЗЛАТЕН КУКЕР - София''.

 

◊ НА КИНО В ПЛАНИНАТА

Прожекция на наградените филми ще бъде направена и по време на откриването на уникална филмова база на Витоша в партньорство с Природен парк „Витоша“.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.05.2014 г. 11:17
Посетено:
1706
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19142-peto-yubileyno-izdanie-na-mezhdunarodniya-festival-na-animatsionniya-film-zlaten-kuker-sofiya