Празници / фестивали

XVI Национален фестивал на детската книга в Сливен

Богата програма на Фестивала - 7-9.05.2014

◊ СЪБИТИЕТО

В майските дни на 2014 г. (7-9.05.) градът под Сините скали събира отново усмивките и творческия порив на децата от страната, на творци, книгоиздатели и библиотечни работници, участници в организирания от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Национален фестивал на детската книга. Той се провежда с подкрепата на Министерството на културата и на община Сливен и е под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България, г-жа Маргарита Попова. Културното събитие бе открито от нея под звуците на фестивалния марш в присъствието на децата на Сливен и страната, на ръководителите на общината и областта инж. Кольо Милев и Корнелий Желязков, на видни гости от България, Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина, Турция и др, уважили националната изява за стимулиране на четенето и детската книга.


◊ В ПРОГРАМАТА

В програмата на инициативата респектират оригинални по замисъла, съдържанието и въздействието си културно-естетически форми, целящи привличане на младите към стойностната книга за деца и юноши. Някои от средствата са утвърдени през годините, като забавни игри с награди и „разказване на приказка”, концерти, „трубадурски двубои”, изложби и премиери на новите книги на авторите на творчество за деца, но организаторите със своята креативност предложиха  и други,по-иновативни и нетрадиционни форми на участниците и гостите. Писателите Панчо Панчев и Ангелина Жекова състезаваха пред погледите на децата  гатанките си в „творческия двубой” под Сините скали.  Авторите Петър Петров, Павлина Павлова, Петя Александрова, Диляна Крусева, Нели Маргаритова, Анета Дучева-Фермани, Николай Домусчиев, Радостина Николова, Станчо Пенчев и Александър Чобанов  представят своите нови творби пред малките читатели. Следва да отбележим премиерното представяне на жанра „интерактивна книга” на XVI Национален фестивал в Сливен чрез присъствието на именитата писателка Божана Апостолова и произведението й „Малката Божана в подводния свят”.
                
Сериозно присъствие в програмата е отдадено на изложбите, като носителят на Националната награда в категория „илюстратор” Борис Стоилов откри своя изложба. На Фестивала талантливите деца-поети и художници от цялата страна участват в Националния литературен конкурс „Историята на един търсач на вълшебства” и в Националния пленер за детска рисунка под наслов „Сънувани вълшебства”, като отличените традиционно са награждавани на специална церемония. Тук бе подредена изложба и с творбите на най-достойно представилите се участници в Третия национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, под едноименния наслов. Участниците и гостите на XVI Национален фестивал на детската книга в Сливен съпреживят интересните и станали хитови представления и на редица престижни национални състави: на Столичния куклен театър - „Ние, врабчетата” по Йордан Радичков, куклено-музикалното представление на Театрална къща „Хора и кукли”, и това на Театрална къща „Мариета и Марионета”; включват се в „карнавалното шествие” по улиците на града, подкрепено тази година от  участието на мажоретен състав от гр. Поморие и на Духовия оркестър от Сливен „Карандила-Джуниър” (рък. Ангел Тичаалиев).
                
В два фестивални дни автори на книги за деца, книгоиздатели, илюстратори, преподаватели и библиотечни работници ще дискутират на Кръгла маса актуалната тема „Децата и четенето: между традиционната и електронната книга”.
             
Учредената при организирането на Фестивала  национална награда „Константин Константинов” - за  принос в детското книгоиздаване - 2014 година, ще бъде връчена в Драматичния театър „Стефан Киров” по време на тържествения концерт-спектакъл (водещи Мария Сапунджиева и Димитър Рачков). По традиция носителите на националната награда „Константин Константинов” - 2014 г. в различните категории ще осъществят среща-пресконференция с медиите на Сливен.

Автор: Иванка Денева
07.05.2014 г. 11:40
Посетено: 1125
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19107-xvi-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven