Празници / фестивали

Шансони, Френска седмица и Висша мода в Пловдив

Предстои ХI Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”

Шансони, Френска седмица и Висша мода в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Съвсем скоро, през юни 2014 ще се проведе единадесетото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, който тази година се очертава да е още по-мащабен и забележителен. За него и град Пловдив тръгва и специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde.

Паралелно с новата Великденска сесия с разнообразни курсове по френски език, вече кипи и трескава подготовка за поредното издание на „Златен ключ” - 2014, организиран ежегодно през месец юни от Почетното консулство на Франция - Алианс Франсез Пловдив. Международният фестивал за франкфонска песен „Златен ключ” Пловдив допринася за вписването на Алианс Франсез в международната мрежа от франкофонски фестивали и по този начин помага за популяризирането и добрата реклама на Пловдив и България по света. Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на това мащабно събитие.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Както по традиция, участие ще вземат изпълнители от няколко държави, лауреати от франкофонските фестивали в Европа и победителите от предходните издания на Пловдивския фестивал. Освен на музикалното изкуство, пловдивчани ще могат да се насладят и на уникалната по рода си изложба от Френска Висша мода. Международно признатият дизайнер Пенг Саенпитна, познат на модните подиуми от Париж до Тайланд, ще представи феерични тоалети от своята най-нова колекция, отличаващи се с блясък, изтънченост и елегантност, докосвайки сърцето на всяка дама. „Усилията на екипа ни са насочени към това Фестивалът „Златен ключ” да бъде по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура. Градският дом на културата „Борис Христов” ще бъде сцена на трепетни мигове и емоции. Изложбата Висша мода безспорно ще допълни френския шик на седмицата”  - заяви Теофана Брадинска, почетен консул на Франция и директор на Алианс Франсез Пловдив.

И тази година провеждането на „Френска седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината  в дните от 23 до 29 юни ще съпътства музикалния фестивал. Различни пърформанси ще забавляват пловдивчани и гостите на града ни, всички фирми участнички готвят изненади и анимации, като танцуващ енот или  автомобил на годината, определен на тазгодишния Женевски салон и други.

Подготовката на това мащабно събитие, каквото е Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, върви успоредно и с всички останали дейности на Алианс Франсез Пловдив. Регулярно се провеждат информационните сеанси с Министерството на имиграционните власти на Квебек, Канада за всички желаещи да изучават френски език в Алианс Франсез. Това е една своеобразна иновация, тъй като те се осъществяват директно с Монреал чрез онлайн платформа, даваща възможност проявяващите интерес да се запознаят с най-новите промени при кандидатстването за Квебек. Няма как да не се и отбележи увеличаващият се интерес на желаещите да изучават френски език поради различни причини, част от които са отварянето на трудовия пазар и предстоящата сезонна работна заетост. А за други френският е необходим в областта на науката - за защита на различни дисертации, за доктурантури и проекти по европейски програми. Всички концерти на Фестивала ще се състоят в Градския дом на културата „Борис Христов” и са с вход свободен за гостите и  любителите на музиката. С тези прояви Почетното консулство на Франция - Алианс Франсез Пловдив цели да направи по-голяма комуникация и реклама за Пловдив, с което и подкрепя и промотира кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата през 2019 г.
 

 

Автор: Екип Почетно консулство на Република Франция - Алианс Франсез Пловдив
06.05.2014 г. 15:39
Посетено: 1352
Етикети: фестивал, Алианс Франсез Пловдив, Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19103-shansoni-frenska-sedmitsa-i-vissha-moda-v-plovdiv