Празници / фестивали

Фестивал "Срещи на младото европейско кино"

Един съвсем нов фестивал за България предстои през 2014 г.

Фестивал "Срещи на младото европейско кино"


◊ СЪБИТИЕТО

Един напълно нов, дебютен фестивал за България, наречен "Срещи на младото европейско кино", е на път да бъде реализиран. За пръв път подобно събитие ще обедини млади европейци в рамките на едно съвременно рандеву на киното и неговите професионалисти, синтезирайки в кинематографичен поток прожекции, майсторски класове и уъркшопи.

Подкрепен от български и чуждестранни партньори, този проект има за цел да укрепи присъствието на кино в България и да насърчи появата на млади автори, използвайки българо-френското сътрудничество, и разширявайки връзките на България с останалата част на Европа.

Освен богата и разнообразна програма, характеризирана от виталността на младото френско и европейско творчество, фестивалът ще предложи както на широката публика, така и на професионалистите в областта да се обединят в творческа и сърдечна атмосфера, да присъстват на срещи с режисьорите на някои от представените филми, да участват в дебати и събития, организирани около тези нови за българската публика творби.

Събитието ще представи:
• Прожекции на филми, достъпни за широката публика.
Обучение, насочено към млади професионалисти и студенти в областта на киното.
Обучение, насочено към учениците франкофони от софийски гимназии

И също така:
Разпространение на младото българско кино в Париж
Срещите на младото европейско кино ще се състоят: в София, от 23 до 28 септември 2014 г. Във Френския институт, в Дом на киното, както и в кино Одеон в Париж, през месец ноември 2014 г. Където Университетът Париж 8 Сен Дени, Висшето национално училище за кино и аудиовизия в Париж (ФЕМИС) и известно парижко кино ще посрещнат Дните на българското кино

Нашите партньори:
- Европейски срещи на среднометражния филм в Брив, Франция
- Висше национално училище за кино и аудиовизия в Париж (ФЕМИС)
- Френски Институт, София
- НАТФИЗ, Национална академия за театрално и филмово изкуство
- Софийска община
- София - кандидат за Европейска столица на културата 2019
- Jazz Fm София / bTV Radio Group България
- Университет Париж 8 Сен-Дени
- Ниси Маса (Nisi Masa), Мрежа за младо европейско кино
- Дом на Киното
- Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле”


◊ ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Прожекции и много нови филми, които софийската публика ще открие...

„Появата на ново френско кино”
Селекция на четири първи пълнометражни филма, реализирани от едно ново поколение кинотворци, представени от престижното френско списание за кино Кайе дьо синема през април 2013 г. и показани на фестивала в Кан: Жустин Трие, „Битката при Солферино” (Justine Triet, La Bataille de Solférino), Гийом Брак, „Тонер” (Guillaume Brac, Tonnerre), Елие Систерн, „Вандал” (Hélier Cisterne, Vandale), Серж Бозон, „Франция” (Serge Bozon, la France).
„Тонер” на Гийом Брак (Tonnerre de Guillaume Brac)

„Картбланш на кинофестивала в Брив”, поставящ силен акцент върху първите стъпки в киното
Европейски срещи на среднометражния филм в Брив (Rencontres du moyen métrage) – единствен по рода си фестивал в Европа, посветен на този формат, ще предложи на българската публика селекция от среднометражни филми, подбрани от творчеството на френски и европейски млади автори.
„Чувствам ритъма в мен” на Ян Льо Келек (Je sens le beat qui monte en moi de Yann Le Quellec)

„Отворени врати във Фемис”: поглед върху висшето училище за кино в Париж, стремящо се към интернационалната сцена

Селекция от филми, представящи най-новото поколение кинотворци и различните му подходи.

Майсторски клас, насочен към младите български кинодейци и студенти, който ще предложи анализ на възможностите за финансиране на филми в Европа, събирайки в едно експертизата на европейски продуценти и гледната точка на специалисти по темата. На участниците ще бъде предложен и конкретен пример за първи пълнометражен филм на млад автор, който ще позволи практическото разбиране и механизмите на една европейска копродукция.

Ателие „Образование чрез екранни образи” (Education à l’image), насочено към един или два класа от френски гимназии в София. Учениците ще имат възможността да открият няколко програми от филми, представени на фестивала, ще се срещнат с режисьори, критици и продуценти.

Уъркшоп на тема „L’art du pitch” („Изкуството да презентираме кинопроект”), ще селектира пет български проекта на млади режисьори в процес на разработване, които биха могли да се впишат в динамиката на европейска копродукция. Придружени от двама европейски специалиста в областта на практиката „pitch” – общоприето понятие на езика на киното, характеризиращо техниката на представяне на филм пред потенциални продуценти, участниците ще се упражняват, представяйки своите собствени проекти. Целите на уъркшопа са да помогнат на участниците да овладеят този незаменим елемент, задължителен в съвременните процеси на финансиране, да синтезират сценариите си, да изтъкват положителните страни на проектите си, за да предизвикат интерес сред потенциални финансови партньори.

Дни на българското кино в Париж.

През месец ноември 2014 г., в университета Париж 8 Сен Дени, във Висшето училище за кино и аудиовизия в Париж – ФЕМИС, както и в емблематично парижко кино, ще се проведат първи по рода си „Дни на българското кино”. Те ще се състоят от прожекции на филми, реализирани от млади български автори, които ще запознаят френската публика с тенденциите в съвременната българска кинематография и култура.
В програмата са включени няколко пълнометражни филми, селекция от късометражни филми на бивши и настоящи студенти на НАТФИЗ, както и „карт бланш” на Фестивала за студентско кино „Ранно пиле”, чиято организаторка ще бъде поканена да представи избраните филми.


◊ ЕКИПЪТ НА ФЕСТИВАЛА

Ралица Асенова. Притежава бакалавър по „Театрални науки” и магистърска степен по „Кино и сценични изкуства” от Сорбоната в Париж, завършила е и „Дисциплини на сценичните изкуства” в Болонския университет, в рамките на едногодишна програма Еразъм. Работила е по многобройни културни проекти, както в театралната, така и в сферата на киното. Изготвяла е комуникационната стратегия и е осигурявала връзките с публиката и партньорите за три спектакъла на интернационалната театрална трупа Famille Mundi, била е част от екипите на фестивалите Paris Cinéma и Фестивала за документално кино Cinema du réel в Париж. Притежава опит в сферата на културната журналистика, най-вече чрез стажове и материали, изготвени за радио РФИ, Джаз Фм София, вестник Култура и др. С настоящата си магистратура „Политики и управление на културата в Европа” в Института за европейски науки в Париж, тя ориентира професионалното си развитие към създаването на културни проекти, които подкрепят младото творчество и разпространението му в Европа.

Лиляна Антонова. Завършила бакалавърска степен по „Социология и лингвистика” в Лион, в момента Лиляна Антонова приключва магистърска степен по „Управление на културата” в университета Париж 7 Дидро. По време на своето обучения, Лиляна работи по различни културни проекти в Лион, Париж, Берлин и Москва. Носеща в себе си голяма страст към киното, Лиляна би желала да участва в организацията на интернационални проекти, ето защо „Срещи на младото европейско кино” е чудесна възможност да се посвети на това, което обича.

Камий Бадюел. С бакалаварска степен по „Комуникация и културно посредничество”, и магистър по „Политики и управление на културата в Европа”, Камий Бадюел работи в областта на организиране на интернационални културни проекти. След защитата на дипломна работа върху трансдисциплинарните събития в областта на литературата, тя се специализира в европейските културни политики, запазвайки предпочитание за изграждане на комуникация на културните събития и връзки с публиката. Вкусът й към киното и любопитството й към културните политики на България (освен желанието и да открие и опознае една нова култура), я карат да се заеме с организацията на „Срещи на младото европейско кино”.

Лена Руксел. Оператор и режисьор, Лена Руксел е завършила е висшето училище за кино и аудиовизия в Париж – ФЕМИС през 1999 (департамент „Образ и операторско майсторство”). Тя е оператор на два пълнометражни филма и многобройни документални филми. Между 2004 и 2006г. Руксел реализира филма „Всеки със своята Палестина”, който третира въпросите за палестинската младеж в един бежански лагер в Ливан. Излъчван по френско-немската телевизия за култура Арте, този документален филм е бил селекциониран за много интернационални фестивали. Паралелно на тези дейности, тя също така гостува като лектор във френски гимназии, в рамките на културно-образователния диспозитив: „Образование чрез екранни образи”. Наскоро тя се обръща към въпроси, засягащи културните политики на европейско ниво, най-вече в областта на киното и документалното творчество и поради този си интерес специализира в Института за европейски науки в Париж.


Автор:
Организаторите
Публикация:
30.04.2014 г. 20:25
Посетено:
2128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19076-festival-sreshti-na-mladoto-evropeysko-kino