Празници / фестивали

Международен ден на джаза – 30 април 2014

Повече от сто държави по цялата планета празнуват Международния ден на джаза

Международен ден на джаза – 30 април 2014


◊ СЪБИТИЕТО

Вече трета година на 30 април ЮНЕСКО и световната общност отбелязват Международния ден на джаза с множество концерти, лекции, изложби и образователни инициативи по всички краища на света. Епицентърът на тържествата по случай Деня на джаза 2014 е японският град Осака - домакин на тазгодишния гала концерт, който ще събере в една вечер утвърдени имена от световната  джаз сцена като Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Тери Лин Карингтън, Маркъс Милър, Кени Гарет, Ди Ди Бриджуотър, Есперанца Спалдинг, Грегъри Портър и много други.

По инициатива на легендарния джаз музикант и Посланик на добра воля на ЮНЕСКО – Хърби Хенкок, 30 април се прокламира от ЮНЕСКО и ООН като Международен ден на джаза с цел да се подчертае ролята и силата на джаз музиката като образователен инструмент, насърчаващ интеркултурния диалог и сътрудничеството между народите.

„Джазът олицетворява духа на ЮНЕСКО. Той събира хората заедно и спомага за постигането на мир, толерантност и разбирателство помежду им. Джазът винаги е бил саундтрак на позитивната социална промяна – от борбата срещу расизма до усилията за демокрация.“, споделя г-жа Ирина Бокова, Генерален Директор на ЮНЕСКО, по случай Международния ден на джаза.

Джазът е универсален език на свободата, който преодолява границите – географски, културни и социални, приобщава различията и стимулира творческото общуване и изразяване. От Алжир до Буенос Айрес, от Куала Лумпур до Варшава, от Абуджа до Сан Диего - повече от сто държави по цялата планета празнуват Международния ден на джаза!

Националната комисия на България за ЮНЕСКО горещо насърчава артисти, академични среди, неправителствени организации и медии да се присъединят към глобалната инициатива за отбелязване на Деня на джаза чрез:

- Организиране на джаз концерти, въвличащи ученици, студенти и местните общности
- Създаване на изложби и пърформанси, свързани с историята и развитието на джаза
- Организиране на кръгли маси и дискусии за ролята на джаза в историко-социален план, както и за бъдещето на джаз индустрията
- Прожекции на документални филми на джаз тематика
- Изпратете информация и линк за инициативи, посветени на Международния ден на джаза на имейл: Zlatina.toleva@mfa.bg и ние, от Националната комисия за ЮНЕСКО, ще се погрижим да бъдат отразени на Глобалната карта на Деня на джаза 2014!

Допълнителна информация и ресурси, свързани с Международния ден на джаза, може да намерите на страницата на ЮНЕСКО, посветена на темата:
http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/international-jazz-day-2014/


Автор: Златина Толева
25.04.2014 г. 14:53
Посетено: 1319
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19047-mezhdunaroden-den-na-dzhaza-30-april-2014