Празници / фестивали

10 години Международен фестивал Празници на младежкото театрално изкуство "Бургаски изгреви"

Юбилеят на "Бургаски изгреви" събира театрали от цялата страна

10 години Международен фестивал Празници на младежкото театрално изкуство "Бургаски изгреви"


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година Младежкият театрален фестивал „Бургаски изгреви” празнува своя 10-годишен юбилей.

От утре, 22 април, както всяка пролет Фестивалът ще направи Бургас театрална столица на младежкия любителски театър. Стотици млади актьори от цялата страна ще се събeрат, за да представят постиженията си, да се срещнат с приятели, да споделят любовта си към сценичното изкуство... и, разбира се, да се конкурират за Гран при - Статуетката.

„Бургаски изгреви” е най-големия детски и младежки театрален фестивал в България.

Започнал с участието на 4 града с 5 постановки при Първото си издание през 2005 г. до 22 града с 45 постановки при Деветото си издание през 2013 г., в т.ч. 5 спектакъла на руски и 12 - на немски.

Той се провежда от Сдружение Арт Център ”Компас” под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община Бургас.

Фестивалът дава възможност на децата и младежите от града ни да се запознаят с високостойностни театрални спектакли и с постиженията на своите връстници, развива духовното им развитие и стимулира интереса им към магията, наречена „театър”.


◊ В ПРОГРАМАТА ТАЗИ ГОДИНА

В четирите дни на конкурсна програма, след много стриктен подбор, в Залата на ДНА ще бъдат представени 28 спектакъла. Бургаската публика ще се наслади на много и разнообразни по тематика постановки – като се започне от приказките на Шарл Перо, мине се през класиците Радичков, Алеко Константинов и Добри Войников и се стигне до Томас O`Браян и Лорка. Тази година се отличава с многото авторски спектакли, някои подготвени специално за Юбилея.

Богата е и съпътстващата програма. Участниците във Фестивала ще могат да приемат предизвикателството да покажат своите многостранни таланти в блиц-конкурса „Четири в едно” – за актьорско майсторство, певчески умения, свирене на инструмент и танц. Най-добрите от тях ще се изявят пред бургаската публика на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина.

Най-находчивите и пищни представители в традиционното карнавално шествие ще си съперничат за призовете „Мис и мистър Карнавал” и „Най-атрактивен участник”.

А най-ранобудните могат да участват в Актьорската фотосесия „Бургаски изгреви”, като си направят снимки със сценичните костюми на фона на изгряващото слънце. Изложба от техните фотоси ще бъде представена в ДНА в последния фестивален ден.

Фестивалът „Бургаски изгреви” зарежда младите актьори със своето специфично настроение. Показва им, че театърът наистина е магия - стъпиш ли на сцената, вкусиш ли сладостта от аплодисментите - пристрастяваш се към него за цял живот.

Преживяванията им оставят затрогващо топли спомени, които ги карат с нетърпение да очакват следващото си участие и да се връщат в Бургас и следващата пролет, и по-следващата…


Подробна информация за участващите състави и постановките по дни и часове можете да намерите във фейсбук страницата на Фестивала 10 години Театрален фестивал „Бургаски изгреви”.

Автор: Мария Христова
21.04.2014 г. 14:42
Посетено: 967
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/19019-10-godini-mezhdunaroden-festival-praznitsi-na-mladezhkoto-teatralno-izkustvo-burgaski-izgrevi