Празници / фестивали

"Походът на книгите" в третата си седмица, 14-17 април

"Походът на книгите" с все повече застъпници

"Походът на книгите" в третата си седмица, 14-17 април


◊ "ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ" - КАКВО ПРЕДСТОИ

В третата седмица на „Походът на книгите” към четящите деца се присъединяват актьорите Юлиан Вергов и Стефан Щерев (14 април, понеделник), авторката на детски книги и преводач от английски Зорница Христова, актрисата Ирмена Чичикова и поетът Марин Бодаков (вторник, 15 април). Програмата „Известните българи четат на деца” ще закрият журналистът Милен Цветков и актьорът Христо Гърбов (16 април), а актрисата Силвия Лулчева ще направи последното четене за деца в кампанията ни тази година на 17 април в 7 СОУ "Св. Седмочисленици”, София от 13.30 ч.

Основен елемент в кампанията „Походът на книгите” тази година бяха забавните четения с известни актьори, писатели, музиканти и журналисти. Само през втората седмица от „Походът на книгите” (7-13 април), децата от 12 софийски училища и детски градини бяха посетени от Андрония Попова, Васил Драганов, Деян Славчев-Део, Златна Костова, Иван Бърнев, Ивайло Захариев, Кирил Маричков, Мариана Попова, Марий Росен, Петьо Петков – Шайбата, Свилен Ноев, Снежина Петрова и Параскева Джукелова, а между 12-13 април, по време на откритите срещи с книжките в Борисовата градина, към кампанията се присъединиха и писателите Ангел Игов, Васил Георгиев, Георги Господинов, Зорница Христова, Калин Терзийски, Петя Кокудева, Стефан Иванов и Теодора Димова.

Играта на „Походът на книгите” продължава до 23 април. Чрез нея стимулираме откривателството у младите читатели, които ще трябва да съберат 9 печата от 9 книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията (който може да бъде разпечатан и от Фейсбук страницата на събитието). Всеки, който разпознае скритото между печатите изречение и го изпрати на office@abk.bg, участва в томболата на Асоциация „Българска книга” и може да получи книжка.

На открито се чете най-забавно – това установихме в двата дни на „Градски кът за четене” в Борисовата градина, където над 200 деца и техните родители се отбиха за по приказка, бърза игра сред хартиените декори и за среща с интересни приятели на книгите. Повече от събитието можете да видите тук.

В тази седмица, на 14 и 15 април, са последните два дни от изложбата „Туве Янсон – живот и творчество”, организирана съвместно от Столична библиотека и Посолството на Финландия в България, в зала „София” на Столична Библиотека.

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са: Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация. Събитието се реализира благодарение на партньорството на Министерство на образованието и науката, Столична Община, Столична библиотека, Нов български университет, „Аз чета”, „Детски книги”, вестник „Стандарт”, Stand.bg, Посолство на Финландия в София и Дуропак Тракия.


◊ ПРОГРАМАТА
       
„Известните българи четат на деца“

Седмица 3 – от 14.04 до 17.04.2014

14 април
- актьорът Юлиан Вергов ще чете в 18 СОУ от 11.00 ч.
- актьорът Стефан Щерев ще чете в ЦДГ 141 "Славейкова поляна" от 12.30 ч.

14-15 април: последни дни на изложбата „Туве Янсон – живот и творчество”, организирана съвместно от Столична библиотека и Посолството на Финландия в България, зала „София” на Столична Библиотека

15 април
- Зорница Христова (изд. „Точица”) ще чете в 42 ОУ в 10.40 ч.
- актрисата Ирмена Чичикова ще чете в 23 СОУ "Фредерик Жолио Кюри" в 11.45 ч.
- 11.00 ч., Детско-юношески отдел на Столична библиотека: Марин Бодаков

16 април
- журналистът Милен Цветков ще чете в Частна детска градина "The Castle" от 10.00 ч.
- актьорът Христо Гърбов ще чете в 12 СОУ, от 11.00 ч.

17 април
- актрисата Силвия Лулчева ще чете в 7 СОУ "Св. Седмочисленици” от 13.30 ч.

до 23 април: Продължава играта на „Походът на книгите”, повече за нея - https://www.facebook.com/events/375104019295866/




Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
14.04.2014 г. 16:33
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18991-pohodat-na-knigite-v-tretata-si-sedmitsa-14-17-april