Празници / фестивали

III Международен детски фолклорен фестивал София 2014

24-27 април 2014

III Международен детски фолклорен фестивал София 2014


◊ СЪБИТИЕТО

III Международен детски фолклорен фестивал София 2014


За трета поредна година в края на април, Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал – София” с изключителната организационна подкрепа на създателите и хореографите от детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” в София, реализират Международен детски фолклорен фестивал София (МДФФ София) в столицата.

Целта на фестивала е да запази и покаже традициите както на българския автентичен фолклор под формата на танц, носии, традиционни обичаи и игри, вплетени в хореографията, така и на детски групи за автентичен и обработен фолклор от други страни по света.

Децата участници са от 8 до 14-годишна възраст. Чуждестранните колективи в третото издание на Фестивала са Образцовия ансамбъл за песни и танци „Везелинка” от Белгород, Русия, „Каина” от Естония, „Мали Джанишание” от Полша, „Les Sarabandes du Folk" от гр. Хагенау, област Елзас, Франция, Културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина и детско-юношеската фолклорна група „Корничка” от град Тренчин, Словакия. Всички те, наред със софийския детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” ще се представят в основната програма на фестивала. Освен от изброените по-горе държави, в предходните издания на фестивала, участие са взели и детски ансамбли от съседни Турция, Сърбия и Македония. Общият брой деца, танцували на сцените на международния форум за 2012 и 2013 г. са над 2000. През изминалата година, МДФФ - София подкрепи Националната благотворителна кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри” за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в будна кома.

За разлика от първите си две издания, тази година МДФФ е с най-голяма продължителност. Събитието ще се случи в рамките на четири дни – на 24, 25, 26 и 27 април на четири сцени, разположени в различни точки на София. Основната сцена ще е на открита естрада в Борисовата градина. Втората сцена ще е пред община Младост, където е и седалището на детско-юношеския танцов ансамбъл „Пламъче”. Третата сцена ще е разположена на площада в село Бусманци, а четвъртата – на закрито, в НЧ  „Св. Цар Борис I - 1909” в Бистрица. Събитието е и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата 2019.


◊ ПРОГРАМАТА

III Международен детски фолклорен фестивал София 2014:

24.04.2014 (четвъртък)

. 17:00 часа Открита сцена в градинката пред Община Младост – жк. "Младост" 3
Програма “Фолклорни огънчета” – Деца от детски градини от район “Младост”
. 18:00 часа Открита сцена в градинката пред Община "Младост" – жк. "Младост" 3
Официално откриване на Международен детски фолклорен фестивал София 2014
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България


25.04.2014 (петък)

. 18:00 часа Концерт в Бусманци – пред Народно читалище “Елин Пелин”
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България


26.04.2014 (събота)

. 11:00 часа Лятна естрада в Борисова градина
Програма “Заедно можем повече” – деца от социални домове на територията на град София и Извънреден национален преглед на ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България
. 18:00 часа Концерт в Бистрица – Народно читалище “Св. Цар Борис I – 1909″
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България


27.04.2014 (неделя)

. 13:00 часа Дефиле в центъра на София
. 15:00 часа Лятна естрада в Борисова градина
Официално закриване на МДФФ София 2014
В програмата: Босна и Херцеговина, Естония, Полша, Русия, Словакия, Франция, България


* * *

Медийни партньори: Кино Арена, БНР, радио „Зорана”, бТВ радио, радио NJOY, БНТ, в-к „Фолклорен хоризонт”, сп. 8, интернет страницата на сп. 8, сп. „Журнал за жената”, сп. „Кулинарен журнал”, Facebook страниците на: сп. „Журнал за жената”, сп. „Кулинарен журнал” и на NG Kids, Метрореклама, www.folklore-bg.com, Stand.bg, www.znania.tv, Facebook страницата „Аз обичам Младост”, издателство СИЕЛА, издателство ФЮТ.

Фестивалът се организира от: Сдружение Международен детски фолклорен фестивал – София
Със съдействието на: Камелини Монтесори, Комета III, Сани-Конс, Школа по български народни хора и танци „Младост”, Детско-юношески танцов ансамбъл (ДЮТА) „Пламъче”, Лито Балкан АД, Столична община, СО район Младост, СО район Искър, ДТА „Огнените” с. Бусманци, НЧ „Св. Цар Борис I - 1909” с. Бистрица, ДТА „Искрица” при НЧ „Витоша”, Посолство на Словашката република в България, Полски институт в София, CIOFF® България, НЦЕМПИ, хотел „Диана 3”, хотел „Вила Кьосев”, Калистаел, Захарни заводи, Синдикален дом на културата на транспортните работници в България.


Автор: Милена Цанкова
13.04.2014 г. 14:31
Посетено: 1051
Етикети: фестивал, традиции, фолклор, София 2014, III Международен детски фолклорен фестивал
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18980-iii-mezhdunaroden-detski-folkloren-festival-sofiya-2014