Празници / фестивали

VI Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"

Монтана посреща над 700 певци, инструменталисти и танцьори за участие в конкурса

◊ СЪБИТИЕТО

На 11 април от 9,45 часа започва шестото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Той се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков, който ще открие конкурса.

В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана над 700 талантливи момичета и момчета от Монтана, Берковица, Враца, Плевен, Видин, София, Бургас и др. населени места. Разделите, в които ще се състезават младите таланти, са народно пеене (индивидуални изпълнители, камерни формации, певчески групи и народни хорове), хореография (камерни народни танци, групи за автентичен фолклор и групи за обработен танцов фолклор), фолклорни ансамбли за обработен фолклор и инструменталисти. Тази година организаторите от Общински младежки дом – Монтана, допълниха към традиционните четири възрастови групи в раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти” и пета възрастова група от 19 до 30 години за студенти от АМТИИ – Пловдив и ВУЗ с музикални специалности.

Отново български деца, живеещи в чужбина, ще вземат участие в националния  фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Те ще се изявят дистанционно в жанра автентичен песенен фолклор и в раздел „Хореография”. Изпълненията им, заснети с приемливо качество в подходящ видео или DVD формат, ще бъдат оценявани от журито. Тази година освен от САЩ има участници от Англия и Испания.


◊ В ПРОГРАМАТА

На 11 април ще се проведе конкурса в раздел „Народно пеене”. В зависимост от своята възрастова те ще се изявяват в заседателната или голямата зала на Младежкия дом. На 12 април от 10.00 часа своя талант ще покажат децата от 16 танцови състава в раздел „Хореография” в Голяма зала на ОМД. В рамките на творческото състезание ще се проведе и мини конкурс „Ръченица за двама” - за най-добра танцова двойка. Двойки танцьори – момче и момиче, определени от ръководителя на всяка формация, едновременно танцуват върху музика в ритъма на северняшка ръченица.

По същото време в Заседателната зала ще се надсвирват музиканти, включили се в раздел „Инструменталисти”. Всички млади таланти ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България. Така то ще се популяризира, ще се съхрани и предаде на поколенията.

Изпълненията на певците и танцьорите, ще бъдат оценявани от професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел “Народно пеене” ще бъде доц. Светла Станилова от АМТИИ - Пловдив. Заедно с нея професионалното си мнение ще дават ас.Галя Петрова – Киркова, народните певици Бинка Добрева и Татяна Скечелиева. Журито в раздел “Хореография” ще оглавява доц. Петър Григоров - художествен ръководител на танцов ансамбъл „Росна китка” и преподавател във Варненския Свободен университет. Заедно с него младите танцьори ще оценяват Генчо Генчев – музикант, композитор и главен художествен ръководител на ансамбъл „Дунав” – Видин, и Анатолий Клочков – дългогодишен преподавател в Държавното хореографско училише. Оценяването на изпълненията на участниците в раздел „Инструменталисти” е поверено на гл. ас. Владимир Владимиров от АМТИИ - Пловдив – председател, и членове Недялко Недялков и Димитър Лавчев – музиканти от народния оркестър на Българското национално радио.

Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба
"Бита на торлаците" от Исторически музей, град Чипровци, която ще бъде подредена на 11 и 12 април във фоайето на партера на Младежия дом, и концертна програма на ансмабъл „Дунав” от град Видин на 12 април.

* * *

Шестият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на българския Северозапад. Конкурса подкрепиха ДЗИ, банка “Пиреос”, магазин „Технополис” и  фирмите „БКК-95” ООД, „Млин трейд” ЕООД, „Гифтс адвъртайзинг”, безалкохолни напитки „Копрен”, „Компас” ООД.

За повече информация:
Асен Асенов
Директор
Общински младежки дом
Тел. 0889 00 44 13

Автор:
Нели Василева, Община Монтана
Публикация:
08.04.2014 г. 11:28
Посетено:
1182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18939-vi-natsionalen-folkloren-konkurs-napevi-ot-severozapada