Празници / фестивали

Българската вълнà на "Антистатик"

9 април - третата фестивална вечер е посветена на българските артисти и дебат за пространствата за съвременен танц и независим театър

 Българската вълнà на "Антистатик"


◊ СЪБИТИЕТО

Българската вълнà на "Антистатик"

На третата фестивална вечер ще бъде показана работата на доказали се родни професионалисти и ще се проведе дебат за пространствата за съвременен танц и независим театър

Българските артисти в сферата на съвременния танц и пърформанс присъстват представително в програмата на международния форум. На тях е посветен третият фестивален ден на „Антистатик” - 9 април. Той предлага рядката възможност в една вечер да видим най-актуалните родни артисти, обединени в рамките на специална програма. Това се случва благодарение на инициативата на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите – „три3ависим”.

Но българската вечер ще бъде открита не с представление, а с дебат по един особено актуален въпрос.

„Антистатик” застава в подкрепа на свободната сцена за осигуряване на пространства и условия за независими изпълнителски изкуства в София и България, за да бъдат те достъпни за всички ни. Затова съвместно с Асоциацията за свободен театър фестивалът организира открит дебат на тема  – „Преосмисляне на политиките за пространства за съвременен независим театър и танц в София”. Той се случва на фона на идеите за създаване на артистичен квартал в София и реагира на състоянието на реална изолация на независимата сцена спрямо държавните и общински субсидирани театри. Дебатът ще постави и още редица други важни за обсъждане между институциите и артистите въпроси, за които е все по-важно да са в диалог. Всеки, който иска да проследи и да се включи в него, може да заповяда на 9 април, 18.30 ч., в „Червената къща” - зала „Пеша Николова”.

 
◊ БЪЛГАРСКАТА ВЕЧЕР ПРОДЪЛЖАВА

В 21 часа вечерта ще продължи с доказали се български танцови професионалисти.

Получилите награда „Икар” за съвременен танц и пърформанс – Ирина Голева и Огнян Голев (за „Тълковен речник” в съавторство с Александър Даниел и Деница Дикова), ще покажат своето най-ново представление. „Идентичност” обръща поглед към традицията. Мода ли е масовото ходене на народни танци? Различен фитнес, завръщане към традициите? Ирина и Огнен провеждат тримесечно проучване, за да дадат отговора на този въпрос, пречупен през погледа на съвременното изкуство и в съвършеното и специфично звучене на гъдулката на Христина Белева. На 9-и април ще можете да видите не само резултата от техния експеримент, но и да проверите отношението си към така честолюбивия въпрос за „българската идентичност” днес.

Номинираната за „Икар” 2014 Галина Борисова ще представи новия си спектакъл „anti-GONE it’s me”.

„Разсъждавам върху трагедията, не само личната, но и обществената, красотата в думите и красотата на тялото, безсмислието от жертви и защото АНТИГОНА доказва това”, разказва хореографът.

„anti-GONE - it's me” разглежда трагическия мит за Антигона като модел – жената, която се изправя срещу властта в името на семейството и своите неприкосновени ценности. Безсмислени ли са наистина жертвите? Отговорът е посочен – чрез средствата на театъра,  танца, литературата и музикални интервенции. Какъв е той и защо представлението прилича на телевизионно шоу, ще стане ясно в третата фестивална вечер на „Антистатик”.

С номинация за „Икар” 2013 е тандемът Мартин Пенев/Станислав Генадиев. Последното от тях - танцовата миниатюра „BIG GUN“ разглежда образа на мъж, приел стереотипно разбиране за мъжественост. Зависимостта му от стереотипа се превръща в мутация – тялото му се слива с протеза-оръжие. И докато сред другите се държи показно, воден от идеята са своята „хиперважност“ (BIG) и демонстриращ стоите фантастични възможности (GUN), какво се случва, когато бъде сам?

Билетите за цялата програма на „триЗависим” са на цена от 10/8 лв. и могат да бъдат закупени на касата на Център за култура и дебат „Червената къща” (ул. „Любен Каравелов” 15).

За най-страстните почитатели на съвременния танц и пърформанс „Антистатик“ предлага абонамент за всички представления от програмата на цена от 45 лв., който може да бъде закупен до 7 април.

Не пропускайте петото издание на проекта за съвременен танц и пърформанс „три3ависим” в рамките на седмото издание на „Антистатик”!

* * *
„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ. Всяка година тя организира за членовете си конкурс за миниатюра върху дилемата „Независимост - Зависимост“. „три3ависим 2014“ се реализира в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща” и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” 2014 се организира от „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро”, Център за култура и дебат „Червената къща” и в партньорство с Платформа „Нови драматургии“, както и със съдействието на Театрална работилница „Сфумато“. Осъществява се с подкрепата на Гьоте-институт България, Австрийското посолство в София и посолството на Кралство Белгия в София.
„Антистатик” е част от Културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на София и Югозападен регион – кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Следете „Антистатик” и в интернет - на http://antistaticfestival.org и във Фейсбук на  www.facebook.com/AntistaticfestivalАвтор: Миалена Халваджийска
05.04.2014 г. 13:22
Посетено: 1057
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18916-balgarskata-valn-224-na-antistatik