Празници / фестивали

Книгите тръгват на поход за сърцата на най-малките

На Международния ден на детската книга Асоциация „Българска книга” открива Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките

Книгите тръгват на поход за сърцата на най-малките


◊ СЪБИТИЕТО

„Походът на книгите” стартира точно в 11.00 ч. на 2 април 2014 г. в детско-юношеския отдел на Столична библиотека. На рождената дата на Андерсен, 2 април, в цял свят се празнува Международният ден на детската книга. Затова началото на „Походът на книгите” ще бъде дадено тогава. Столичният кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, ще прочете „Приказка за невидимото дете” от Туве Янсон пред децата от Немско училище „София” и детска градина „Ханс Кристиан Андерсен”. 

Кампанията „Походът на книгите“ е насочена към децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата. Целта на кампанията е да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин. Мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчи четенето сред децата и юношите и да алармира обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и децата, ще бъде отразена в специални събития от 2 до 23 април т.г.

Активностите са подкрепени от популярните личности на България в акция „Известните българи четат на деца“. Те ще се срещнат с децата в библиотеки, училища, детски градини, книжарници, както и на открито, в шатрата на Похода в Борисовата градина на 12-13 април.

В първата седмица на кампанията любимите си книжки ще прочетат Андрей Захариев, Александър Кадиев, Милена Николова („Миленита“), Орлин Павлов и Станимир Гъмов.

В рамките на кампанията, между 2 и 23 април, младите читатели ще имат възможност да спечелят книга чрез инициативата „Походът на книгите - Играта”, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията, който може да бъде разпечатан и от Фейсбук страницата на събитието.

В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”. Повече за наградата можете да намерите на сайта www.biserche.com.

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са: Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация. Събитието се реализира благодарение на партньорството на Министерство на образованието, младежта и науката, Столична Община, Столична библиотека, Нов български университет, „Аз чета”, „Детски книги”, вестник „Стандарт”, Stand.bq, Посолство на Финландия в София и Дуропак Тракия.

Следете събитието и във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/548095778639539/


◊ ПРОГРАМА

Седмица 1 – от 02.04. до 06.04.2014


2 aприл

Откриване с г-жа Йорданка Фандъкова
11:00 ч., в Столична библиотека.  Г-жа Фандъкова ще чете пред деца от Немско училище „София” и детска градина „Ханс Кристиан Андерсен”

. 15:00 ч., Александър Кадиев ще чете в ЦДГ 174 - „ФЮТ“

. 02.04. и 09.04., сряда, 18.00 ч., зала „Вяра”:
По повод 100-годишнина от рождението на финландската писателка и художничка Туве Янсон, носител на златния медал „Х. К. Андерсен” Столична библиотека и Посолството на Финландия организират:
Прожекция на документалния филм „Хару” – остров на уединението, където Туве Янсон прекарва част от живота си

. 02.04., сряда, 11:00 часа, книжарница „Приятели” – Хасково, пл. „Атлантически” – бивше кино „Аида” - „Празник на детската книга”. Съвместно с „Общински младежки парламент” и ОП „Младежки център” – Хасково, организират книжен празник по повод  Международния ден на детската книга. Програмата е пъстра палитра от литературни игри, четения, награди и изненади.

. 02.04., сряда, 11:00 часа, книжарница „Приятели” – Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” 118 “Бъди цар или царица в страната на приказките” - литературна игра за деца.

. 02.04., сряда, през целия ден, книжарница „Приятели” – Сливен, бул. „Цар Освободител” 114 - “Детската книга - ключ към най-голямото съкровище” - литературна игра за деца

. 02.04., сряда, 18:00 часа, Книжен център “Гринуич”: Детски празник с „Маша и Мечока“ - рисувателни занимания, увлекателни приказки, игри и страхотни награди! Книжен център Гринуич ще предлага своите детски заглавия с 15% намаление.

. 02.04., сряда, 19.00 ч., галерия „София“:
Откриване на изложбата „Туве Янсон – живот и творчество”

Съпътстваща изложба, Детско-юношески отдел:
„Портрети и модели” на ателието по рисуване към СЦРД „Лозенец” и „Бояна” с ръководител Аделина Хаджийска

. 02.04., сряда, в книжарници „Хермес“ в град София - Специално за децата ще се проведе „Приказна викторина с награди“, а всички детски книги ще се продават с 20% отстъпка!


3 април

. 11:30 ч., Орлин Павлов и Милена Николова („Миленита“) ще четат заедно в ЦДГ 113 „Преспа“

. 16:00 ч., Андрей Захариев ще чете в ОДЗ 60


4 април


. 15:00 ч., Станимир Гъмов ще чете в ЦДГ 12 „Олимпийче”


5 април

. 05.04., събота, 11.00 ч., Детско-юношески отдел:
Запознай се с книгите на „Бисерче вълшебно – музикални книги” с водещ Вал Стоева главен редактор на сайта Детски книги и редактор на детска литература в сайта Аз чета

. 05.04., събота, 10:30 часа, книжарница „Приятели” – Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” 118 - Детска арт-работилничка „Да четем красиво” - изработка на книгоразделители.

***

„Походът на книгите – Играта”, 2-23 април: младите читатели ще имат възможност да спечелят книга, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията, който може да бъде разпечатан и от Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/375104019295866/

От 2 до 30 април във всички книжарници „Приятели” в  Асеновград, Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Козлодуй, Лом, Монтана, Плевен, Свищов, Сливен, Стара Загора, Смолян и Хасково ще бъдат организирани специални дарителски пунктове.
Тази година книгите ще бъдат дарени на децата от ДДЛРГ „Милосърдие” в гр. Лом.

2-23.04. ИК „Хермес“ обещава много отстъпки, награди, премиери и изненади във всички книжарници на издателството в страната! На 23 април ще отбележим Световния ден на книгата и авторското право с 20 % отстъпка на всички книги от български автори.



Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
01.04.2014 г. 13:07
Посетено:
1533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18875-knigite-tragvat-na-pohod-za-sartsata-na-nay-malkite