Празници / фестивали

Дневниците на филмовите обувки - 2

или София Филм Фест 2006 органайзер

◊ ВТОРА ГЛАВА: ГАЛА ПРОЖЕКЦИИ И ПРЕДПРЕМИЕРИ

Не напускай София – още един месец няма да ти навреди, ако вдишваш онези магически облаци от Кремиковци, ако се блъскаш в транспорта (защото и вселената се е родила от Хаоса), ако се стресираш от нерешения проблем с боклука и пушиш все повече (фасовете, разбира се, и ти хвърляш, където ти падне). Не я напускай поне до 27 март. Ако трябва да се оправдаваш на някого, не се обяснявай много. Пиши кратки sms-и само от три думи “София Филм Фест”. Ще те разберат (ако са хора или кучета, защото все пак голям човек е дакелът, пък и всички кучета покрай него). София Филм Фест се е погрижил да гледаш филмите, които вече са взривили световните екрани. Оскаровият “Капоти”, касовият руски хит “Турски гамбит”, новият филм “Ад” от автора на Оскаровия “Ничия земя”, новият филм “Милиони” от автора на “Трейнспотинг” и “Плажът” Дани Бойл, новата лента на Вим Вендърс “Не ме търси”... 

Разбира се, ти ще отидеш да ги гледаш. Все пак всички говорят за тях. Но може би ще имаш нужда от нашата помощ, ако ти се ходи на някой европейски филм, а не можеш да се ориентираш. Затова нека преминем направо на


◊ ТРЕТА ГЛАВА: ЕВРОПЕЙСКИ ЕКРАН

. Едно време имаше анимационни филмчета, които разказваха “истинската история” на... коледната елхичка, например. Е, сега руски режисьор на име Алексей Учител е разказал истинската история на... покоряването на космоса от човека. Но “Космосът като предчувствие” (Русия, 2005) напомня на истинската история на... Америка, разказана от Форест Гъмп. Добродушен готвач (и боксьор-аматьор), две позакръглени сервитьорки и един бивш политически затворник живеят абсурдно, но и забавно, някъде на границата на СССР с Норвегия. Всъщност, и космосът, и съветската идеология се оказват само смътно предчувствие, докато реалният живот е тук и сега – загорели кюфтета, боксови мачове, любов в гората, забранена западна музика и от време на време, да плуваш в ледените води на морето. (Гагарин ли? Спокойно, ще видиш и него. В края на филма ще ти помаха от лентата). “Космосът като предчувствие” е носител на голямата награда “Златен Св. Георгий” на тазгодишния межународен кинофестивал в Москва.
√  Гледай на 15.03. в Люмиер от 16:00 или на 16.03. в Euro Cinema от 19:00.

. Не пропускай и “Първите на Луната” (Русия, 2005), щом ти е тръгнало на космически одисеи. Пародиен документален филм, който потвърждава убеждението ни, че винаги има по-първи от първите Гагарин и Колумб. “Нашият филм е за съветската машина за приказки, чийто най-добър резултат е руснакът – най-великият от всички, казва режисьорът Алексей Федорченко. Героите са силни, умни и добри, но в отплата едни от тях намират смъртта си, други потъват в забвение, а трети - умират от страх.” Жанрът на филма е “фалшива” документалистика, която кара дори и специалистите да се объркват къде е границата между автентични и измислени кадри. Лентата е победител в международния конкурс за документални филми в Загреб ’05.
√  Гледай на 17.03. в Одеон от 20:30, на 19.03. в Euro Cinema от 19:00. Последен шанс на 23.03. в Люмиер от 16:30.

. Трима бивши затворници - неврастеник, алкохолик и неонацист, са  помощниците на селски свещеник. Страстта на първия е да обира бензиностанции. Вторият е обвинен в сексуално престъпление. Третият, Адам, бере душа да се върне към пъклените си дела. А свещеникът си е просто налудничав оптимист, но Адам знае как да го отърве от тази болест. Режисьорът Андерс Йенсен два пъти е номиниран за Оскар за късометражен игрален филм. Сценарист е на три от най-добрите филми на Догма `95.
√  Не пропускай “Ябълките на Адам” (Дания, 2005) на 21.03. в Люмиер от 16:00 или на 22.03. в Одеон от 20:30.

. Още един ексцентричен филмов шедьовър от автора на “Нои Албиноса”. Новата лента на Дагур Кари е контрастно черно-бяла и цветна. Някои казват, че напомня “Мъжки род – женски род” на френския режисьор Жан-Люк Годар. Или поне напомня на 109 минути, в които ще срещнеш почитател на Бах, слонове, психотропни гъби, Десетте Божи заповеди... “Тъмен кон” (Дания-Исландия, 2005) има 4 исландски филмови награди “Еда” `05.
√  Гледай на 21.03. в Euro Cinema от 19:00.

. Сценаристът Ларс фон Триер е създал антиутопия за тайно общество, прекланящо се пред оръжията. Филмовото действие се развива в стилизиран миньорски град, където самотно момче се влюбва в пистолет и го кръщава Уенди. Режисьорът на “Скъпа Уенди” (Дания-Германия-Великобритания-Франция, 2005) Томас Винтерберг е носител на Наградата на журито на фестивала в Кан.
√  Гледай на 12.03. в Euro Cinema от 19:00 или на 20.03. в Люмиер от 21:30.

. Авторът на култовия филм “Копчари” Петр Зеленка ни разказва историята на Петр Ханек, чието необичайно занимание е да гледа как съседите му правят секс. “Това е работа като всички други”, оправдава се Петр. Има и една Жана, по която Петр е лудо влюбен от половин година. Всичко в живота им е “С главата надолу” (Чехия, 2005).
√  Гледай на 14.03. в Дома на киното от 21:00 или на 15.03., пак там, но от 16:00.

. Най-добрата комбайнерка в колхоза Антония е наградена с орден “Червено знаме”. Ценната семейна реликва обаче е нападната от мишки. Под страх от репресивни мерки и наказание за повреждането на славния орден, Антония решава да спечели “Червено знаме” и на следващата година. Филмът е носител на  наградата на ФИПРЕССИ и Диплом на Руската критика - Москва '04. Ако харесваш класическите ленти “Земя” на Довженко или “Огледалото” на Тарковски, не пропускай и “По жътва” (Русия, 2004).
√  Гледай на 18.03. в Одеон от 19:00 или на 23.03. в Люмиер от 15:30.

. Освен онзи вехт американски сериал, който и ние гледахме преди време, “Далас” е името и на бедна махала край сметището на румънски град. В Далас няма течаща вода, ток или тоалетни, но си има шеф на сметището, който се казва Джей Ар. Чудно кой от тези хора някога е гледал сериала от 80-те, но всички успяват добре да имитират позабравените любови и конфликтите на богатото американско семейство. “Далас е в нас” е копродукция на Унгария, Австрия и Германия. Режисьорът му Роберт-Адриан Пейо прави първия си филм на 13-годишна възраст.
√  Гледай на 17.03. в Одеон от 18:00 или на 21.03. в Люмиер от 14:00.

. В малко южно градче в бившия СССР Едик Летов върти печеливш бизнес – издирва роднини на богати руски емигранти, но ако не успее да намери истинските, се задоволява и със замяна. “Бедни роднини” не е обикновена комедия, казва режисьорът на филма Павел Лунгин. В нея има и нещо друго – разрушени семейства, опустошени градове, осквернени гробища. Целият сюжет се върти около праха на любимите хора и човешката самота. От друга страна, филмът е абсурдна комедия. Според мен, най-комичното в нашия живот е, че независимо от всичко, ние се обичаме един друг. Изпълва ни някакво абсурдно и абсолютно ненужно чувство на любов към заобикалящите ни, съвършено непознати хора. И цялата комедийност във филма идва от това, че въпреки всичко, хората искат да бъдат заедно. Те искат да си бъдат роднини, даже когато им се казва, че между тях няма никаква роднинска връзка.”
√  Ако обичаш типично гоголевския смях през сълзи, не пропускай да гледаш “Бедни роднини” (Русия-Франция, 2005) на 18.03. в Люмиер от 16:00 или в Euro Cinema от 21:00.
Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест 2006
Публикация:
12.03.2006 г. 17:12
Етикети:
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/1883-dnevnitsite-na-filmovite-obuvki-2