Празници / фестивали

18-ият София филм фест награди най-добрите филми

Публиката избра за свой фаворит "Последните черноморски пирати" на "Агитпроп"

18-ият София филм фест награди най-добрите филми


◊ НАГРАЖДАВАНЕТО

18-ият Международен София филм фест награди най-добрите филми на специална церемония в Зала 1 на НДК. Фестивалът тази година представя 212 филма от 54 държави.


◊ ФЕСТИВАЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА

По традиция след церемонията по награждаването киноманите имат възможността до края на март да гледат любимите си световни кинозаглавия в кино „Люмиер“, Дома на киното, „Одеон“, „Евросинема“, „Сине гранд“, „Синема сити“ и Културния център на Софийския университет.


◊ БЪЛГАРСКИТЕ ФАВОРИТИ

Продукцията на „Агитпроп“ „Последните черноморски пирати” (режисьор Светослав Стоянов) беше избран за най-добър филм от публиката на фестивала.

За най-добър български игрален филм беше удостоен филмът на Стефан Командарев „Съдилището“ (България-Германия-Хърватия-Македония), с който беше открит 18-ият София филм фест. Наградата беше определена от жури в състав Кирил Разлогов, програмен директор на Московския международен кинофестивал, Елма Татараджич, програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина, и Ленка Тирпакова, програматор на кинофестивала в Карлови Вари.

Наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филм отиде при „Казабланка“ на режисьора Кольо Карамфилов, който ни напусна в началото на януари тази година. „Special Mention“ на „Джеймисън“ се присъди на филма „Чест” (България-Германия) на режисьора Павел Веснаков.

 

◊ НАЙ-ДОБРИТЕ СВЕТОВНИ ФИЛМИ

Най-добрият филм на фестивала според международното жури е „Срещи на сляпо“ (Грузия) на режисьора Леван Когуашвили. Наградата представлява 10 000 евро в постпродукционни услуги от унгарското студио „Фокусфокс“. Когуашвили взе и наградата за режисура на международното жури и наградата на ФИПРЕССИ.

Тази година журито на международния конкурс беше председателствано от Александър Роднянски (Русия), а членове на журито бяха Чедомир Колар (Франция), Александер Рис (Германия), Лусин Динк (Турция) и Силвия Петкова (България).

„Късметът на лъжеца” (Индия) на режисьорката Гито Мохандас взе специалната награда на международното жури.

Младежкото жури на фестивала отличи за най-добър филм от Международния конкурс „Зоран, моят племенник идиотът” (Италия-Словения) на режисьора Матео Олоеото.

 

◊ ДОКУМЕНТАЛНИТЕ НАГРАДИ

За най-добър документален филм с награда „Сименс“ беше удостоен филмът „Акт на убийство” (Дания-Норвегия-Великобритания-Финландия) на режисьора Джошуа Опенхаймър. “Special Mention” беше присъден за документалния филм „Живот почти прекрасен” (България) на режисьора Светослав Драганов.

Документалните филми бяха наградени от специално международно жури с председател Рада Шешич (фестивален селекционер, Хърватска-Холандия) и членове Алба Сотора (режисьор, Испания) и Костадин Бонев (режисьор, България).

 

◊ БАЛКАНСКИТЕ НАГРАДИ

Копродукцията между Турция и Германия „Йозгат Блус” на режисьора Махмут Фазъл Чошкун взе наградата за най-добър балкански филм. Журито за балканската награда беше с председател Каха Кикабидзе (режисьор, Грузия), Шриниваса Сантанам (фестивален директор и програматор, Индия) и Стефан Щерев (актьор, България).

Гилдията на българските кинокритици също удостои със своята награда един от балканските филми на фестивала - „Земята на Сароян” (Франция-Турция-Армения) на режисьорката Лусин Динк.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.03.2014 г. 12:33
Посетено:
1356
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18788-18-iyat-sofiya-film-fest-nagradi-nay-dobrite-filmi