Празници / фестивали

Сливен празнува Освобождението на България

Тържествено честване на Трети март

"Воеводският град" Сливен ще отбележи по тържествен начин 136 години от освободителния акт, увенчал преди повече от столетие  самопожертвователността и делото на поборниците ни и на руските воини.
                    
Националният празник на страната, по утвърдена традиция преминава в редица инициативи, изразяващи преклонение към порива на свободата чрез всенародно честване. Началото му бе поставено в края на февруари  с вълнуващ концерт на хор „Добри Чинтулов” към Народно читалище „Зора-1860” (диригент маестро Методий Григоров) във фоайето на община Сливен, посветен на събитието и на 1 март – Ден на любителското творчество.
                      
На тържествения Трети март националното знаме на Република България ще бъде издигнато на церемония по случай празника на държавата ни, като на площад „Хаджи Димитър” признателните граждани, представители на обществени, културни, родолюбиви организации и ученици от сливенските училища поднасят венци и цветя пред паметника на Войводата и сливенските възрожденци.
                  
В своето обръщение по случай светлия акт към жителите и гостите на Сливен, кметът на града инж. Кольо Милев и управителят на област Сливен  подчертават освободителния порив на предците ни: „Свободата е едно от постиженията, скъпи съграждани, благодарение на което вече 136 години носим високо вдигнати глави и със самочувствие се наричаме българи! В навечерието на националния ни празник ви пожелавам да се гордеете с Родината си и със собствените си постижения като нейни граждани!”, подчерта сливенският градоначалник. Отправяйки думи на признателност за „подвига на всички велики и безсмъртни руски воини и български опълченци, извоювали свободата ни”, областният управител Корнелий Желязков насочва съгражданите ни към градивни дела за Отечеството, „защото днес и в бъдеще славното минало на нашия народ ни задължава да бъдем упорити в отстояване на националната независимост, както и в общата ни воля за единение, въпреки предизвикателствата на съвремието!”.
                   
Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи на 3 март т.г. панихида и благодарствен молебен на площад „Хаджи Димитър” в памет на сложилите костите си за свободата на България войни. Служещи в Центъра за подготовка на специалисти по традиция извършват военен ритуал по полагане на венци в знак на преклонение пред делото на освободителите. Така е наречена и едноименната лекоатлетическа щафета, в която за 50-и път на площад „Хаджи Димитър” ще участват спортистите на региона, като там победителите ще финишират и получат наградите си.   

Отбелязването в града под Сините скали на Националния празник на Република България завършва с ритмите от хоровода на танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци (ръководител Магдалена Луканова), слял в едно участието и преклонението в сърцата на признателните сливенци.

            

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.03.2014 г. 01:03
Посетено:
1338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18680-sliven-praznuva-osvobozhdenieto-na-balgariya