Празници / фестивали

Десет филма се борят в Балканския конкурс на София филм фест

„Последните черноморски пирати” е българският претендент

Десет филма се борят в Балканския конкурс на София филм фест
Кадър от филма „Децата на свещеника” („The Priest's Children”, Хърватска-Сърбия, 2013) на Винко Брешан


◊ БАЛКАНСКИЯТ КОНКУРС

Традиционно силната програма на Балканския конкурс на София филм фест ще представи тази година десет филма. Българският претендент в надпреварата е филмът „Последните черноморски пирати” на режисьора Светослав Стоянов със сценарист Ваня Райнова и продуцент Мартичка Божилова.

18-ото издание на София филм фест се открива на 6 март и конкурсната му програма ще продължи до 16 март. Програмата на фестивала обаче продължава чак до 30 март.


◊ ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА НАГРАДАТА

„Децата на свещеника” („The Priest's Children”, Хърватска-Сърбия, 2013) на Винко Брешан е приятна и лека комедия, рамкирана от сцени на изповед. Филмът разказва как отец Фабиан (Кресимир Микич) се озовава в болнично легло. Той си припомня службата като духовен съветник на живописния остров Дневник, където погребенията са много повече от ражданията. Когато чува изповедта на продавача Петър, чиято набожна съпруга смята, че той извършва грях, продавайки презервативи, на свещеника му хрумва идея как да повиши раждаемостта. Фабиан решава да надупчи презервативите, които Петър продава. Двамата се съюзяват с неуравновесен фармацевт, готов да подменя хапчетата против забременяване с витамини.

След като през 2010 г. грабна приза за най-добър балкански филм на София филм фест с „Объркана броеница”, турският режисьор Махмут Фазъл Чошкун се включва отново в балканския конкурс с „Йозгат блус”  („Yozgat Blues”, Турция-Германия, 2013). Кинолентата разказва за нетипичния музикален дует на 58-годишния Явуз и 30-годишната Неше. Явуз пее популярни песни от 70-те години, но кариерата му е в криза. Смъртта на жена му го е направила пълен самотник. Явуз води безплатни музикални курсове в общината. Сред неговите ученици е 30-годишната Неше, която рекламира колбаси в местните супермаркети. Тя има хубав глас и проявява истински интерес към музиката, но заради бедния си произход е принудена да изкарва прехраната си с черна работа.

По думите на своя създател Игор Иванов - Ици, „Стаята с пианото” („The Piano Room”, Македония, 2013) представя „безсмислието на живота ни или смисъла на живота на фона на безсмислената реалност”. Кинотворбата е разказ за съдбите на гостите, отседнали в стаята с пианото в хотел, обявен за продан. Тази стая ги спасява от лицемерието на външния свят и е единственото място, където могат да намерят някакво удовлетворение.

„Прелъсти ме” („Seduce Me”, Словения, 2013) на Марко Шантич e портрет на съвременните и объркани млади хора, които нямат подкрепа нито от семейството си, нито от обществото. На 10 години Лука е изоставен от майка си и се озовава в дом за сираци. Девет години по-късно той напуска дома и решава да намери гроба на баща си. Търсейки отговорите за миналото си, той разбира, че баща му не е мъртъв и има ново семейство. Лука се чувства предаден и единствената му утеха е Айда, с която се е запознал на работа.

„Роксана” („Roxanne”, Румъния, 2013) е режисьорският дебют на Валентин Хотеа, получил номинация за „Златен леопард” на кинофестивала в Локарно’13. Действието във филма се развива през 2009 г., в Букурещ. Двадесет години след Румънската революция Тави Йонеску, симпатичен, но незрял мъж на около 40 години, открива притеснителна информация в тайното си досие: бившата му приятелка Роксана, на която преди години е посветил по радиото известна песен, е родила момче и е възможно той да е бащата. Тави започва свое тайно разследване.

„Страната на Сароян” („SaroyanLand”, Франция – Турция – Армения, 2013) на турската режисьорка Лусин Динк представя пътуването на световноизвестния американски писател от арменски произход Уилям Сароян в земите на предците му в днешна Източна Турция. Родителите на Уилям Сароян напускат насилствено дома си в Битлис и се изселват в САЩ през 1905 година. Сароян успява с помощта на известния турски писател Яшар Кемал да посети Битлис през 1964 година. Документалната драма разкрива гнева, страстта, копнежа, емпатията и обичта на Уилям Сароян към човечеството през разкази на спътниците му, през собствените му спомени и истории, предадени с глас зад кадър.

„Лутън” („Luton”, Гърция-Германия, 2013) на Михалис Константатос проследява живота на трима души, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Джими е 17-годишен богат гимназист. Мери е 30-годишна стажант-адвокатка.  Макис е 50-годишен мъж със семейство и собственик на мини-маркет. Макар и със съвсем различно ежедневие и интереси в рамките на шаблонния живот, който ги притиска, когато всичко изглежда толкова застинало и предсказуемо, тримата ще намерят начин да избягат.

„Последните черноморски пирати” на режисьора Светослав Стоянов е е българският претендент за наградата в Балканския конкурс. Филмът, със сценарист Ваня Райнова и продуцент Мартичка Божилова, вече има няколко международни признания. Последните черноморски пирати преживяват с неясни средства на недостъпен плаж и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години Капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме.

В конкурсната програма участват и два филма, които вече представихме във „Фокус Сърбия“ - „Фалшификаторът” („Falsifier”, Сърбия - Босна и Херцеговина - Хърватска, 2013) на известния сръбски режисьор Горан Маркович и „Разголване” („Trolling”, Сърбия, 2013) на Коста Джорджевич.

 

◊ ЖУРИТО

Наградата в Балканския конкурс ще бъде избрана от международно жури в състав: грузинският режисьор Каха Кикабидзе, фестивалният директор и програматор от Индия Сриниваса Сантанам, и българският актьор Стефан А. Щерев.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.02.2014 г. 14:26
Посетено:
1857
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18637-deset-filma-se-boryat-v-balkanskiya-konkurs-na-sofiya-film-fest