Празници / фестивали

София филм фест става на 18

Киносъбитието започва на 6 март

София филм фест става на 18

 

◊ ФЕСТИВАЛЪТ В ДАТИ И ЦИФРИ

18-ото издание на Международния София филм фест ще се открие официално на 6 март в Зала 1 на НДК с ексклузивна прожекция на най-новия филм на Стефан Командарев „Съдилището”. Лентата е копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Конкурсната програма ще продължи до 15 март, когато ще се състои церемонията по награждаване.

Закриването на конкурсната надпревара ще бъде в две вечери, 15 и 16 март, в Зала 1 на НДК с премиерите за България на „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън и „Великата красота“ на Паоло Сорентино.

Програмата на фестивала обаче продължава чак до 30 март. За най-нетърпеливите киномани има „подгряваща“ филмова програма в Дома на киното още от 28 февруари. По традиция се очакват и издания на фестивала в Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

София филм фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Одеон, Синема Сити, Сине Гранд и Евро Синема в София.


◊ ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗАПОЧВА НА 14 ФЕВРУАРИ

От София филм фест обявиха и че тази година разпространението на билетите ще бъде по-широко и киноманите ще могат да си закупят билети още от 14 февруари в магазини за подаръци, книжарници, барове и др.


◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

• Конкурсна програма

За първи път в конкурсната програма за Голямата награда на международното жури са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Към момента програмата включва „Лоното” (The Fold) – Великобритания, реж. Джон Дженкс; „Дубровски” (Dubrovskiy) – Русия, реж. Кирил Михановски и Александър Вартанов; „Жирафада” (Giraffada) – Франция-Палестина, реж. Рани Масала; „Късметът на лъжеца” (Liar’s Dice) – Индия, реж. Гиту Мухандас; „Неподчинение” (The Disobedient) – Сърбия, реж. Мина Джукич; „Задънена улица” (Trap Street) – Китай, реж. Вивиан Цю; „Падаща звезда” (Stella cadente) – Испания, реж. Луис Миняро; „Ментол” (Menthol) – САЩ, реж. Микан ван Хов; „Срещи на сляпо” (Blind Dates) – Грузия, реж. Леван Когуашвили.

• Големите награди

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2014 г. са „Позиция на дете” („Златна мечка” - Берлин ’13) на Калин Петер Нетцер, „Голямата тетрадка” („Кристален глобус” – Карлови Вари ’13) на Янош Сас, „В разцвет” („Сърцето на Сараево” – Сараево ’13) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида” (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава ’13) на Павел Павликовски, „Лоша прическа” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’13) на Мариана Рондон, „Моето куче Килър“ („Златен Тигър” – Ротердам ’13) на Мира Форнай.

• Ларс фон Триер на фокус

Представянето на двете части на „Нимфоманка” на провокативния Ларс фон Триер ще бъде сред специалните събития на 18-ия София филм фест. Датският режисьор ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си: от „Елемент на престъплението” през „Медея”, „Порейки вълните” и „Идиотите” до „Антихрист” и „Меланхолия”.

• Майсторите на съвременното кино

В „Киното днес – майстори” по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар” и носителят една награда и пет номинации от Европейските филмови награди, както и на две награди от Берлинале ’13 „Краят на омагьосания кръг” на Филип Грьонинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Дейвид Макензи („Към звездите”), Сардра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция ’13 „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляди пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал ’13.

• Нови открития

В програмата „Киното утре – открития” София филм фест ще представи филма на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън „Руини”, получил специална награда на журито в програмата „Хоризонти” на Венеция ’13, „Натюрморт” на Уберто Пазолини, „Спящи кучета” на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева, филма „Нашите малки различия” на Силви Мишел, „Параджанов” на Серж Аведикян и Олена Фетисова, „Географът си пропи глобуса” на Александър Велединский, който беше награден като най-добър филм на фестивала „Кинотавър”, още един руски филм – „Горчиво!” на Жора Крижовников, както и новия филм на Том Шовал „Младежи”, с три награди от филмовия фестивал в Йерусалим и четири номинации на Израелската филмова академия за 2013 година.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
31.01.2014 г. 15:38
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18500-sofiya-film-fest-stava-na-18