Празници / фестивали

Международен студентски филмов фестивал "Нова вълна"

23-25 януари 2014 г., Дом на киното, София

Международен студентски филмов фестивал "Нова вълна"


◊ СЪБИТИЕТО

Международен студентски филмов фестивал "Нова вълна"
23-25 януари 2014 г.

Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ се организира от Нов български университет, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, като продължава традицията на Студентски филмов фестивал на НБУ.

От 23 до 25 януари 2014 в Дом на киното ще се прожектират нови филми, ще се срещат нови лица, ще се обсъждат нови идеи и ще се създаде атмосфера, изградена изцяло от вдъхновението на новото поколение кинотворци.
 
В официалната конкурсна програма на фестивала влизат общо 41 филма, изпратени ни от държавите на Балканския полуостров и региона на Черно море.

За наградите в различните категории ще се борят 29 игрални филма – 14 от които са на автори от България, 5 от Русия, 4 от Армения, 2 от Турция и по един от Азербайджан, Косово, Сърбия и Грузия. В областта на документалното кино ще имаме възможността да оценим работата на четири български и един руски режисьор. Седем са филмите, предназначени за любителите на анимационното кино. В неговия цветен и нереален свят ще ни отведат студенти по анимация от Нов български университет и Арт Колеж.

На 23 януари в Дом на киното ще посрещнем представители на 11 висши учебни заведения от 8 държави. Ето защо разнообразието от филми е гарантирано, но накъде ще отпътуват статуетките предстои да разберем.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Целта на МСФФ „Нова вълна“ е да развива и популяризира късометражното кино, както и да подкрепя и насърчава млади творци по време на тяхното образование и след него. Фестивалът ще дава възможност на студенти да осъществяват контакти и реализират съвместни бъдещи проекти, като ги мотивира да създават своите филми, следвайки най-високите критерии. Създаването на трайни партньорства между филмовите училища и други фестивали също е една от целите на Фестивалa.

МСФФ „Нова вълна“ ще се проведе от 23.01.2014 г. до 25.01.2014 г. в София, България.

- В официалната конкурсна програма на Фестивалa имат право да участват късометражни игрални, анимационни и документални филми от всички висши учебни заведения  от  страните от Балканския полуостров и региона на Черно море (България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Украйна, Молдова, Русия, Армения, Азербайджан, Грузия), в които се изучават кино специалности.

- Филмите трябва да са режисирани от студенти редовно обучение от първи до последен семестър, независимо от степента на образование – бакалавър или магистър. Филмите трябва да са произведени с подкрепата на учебното заведение. Участието на студенти в останалата част от екипа или актьорския състав не е достатъчно условие за селекция.

- Филмите не трябва да надвишават 30 минути (включително началните и финалните надписи) и да са произведени след 01.01.2013 г.

- В извънконкурсна програма ALUMNI имат право да участват късометражни или пълнометражни игрални, анимационни и документални филми на дипломирани студенти на Нов български университет, изучавали кино специалност.

- Филмите трябва да са режисирани от студенти на НБУ, които са били редовно обучение, независимо от степента на образование – бакалавър или магистър.

- Филмите трябва да са произведени след 01.01.2012 г.

Награди
1) Награда „Grand Prix” – статуетка, диплом
2) Най-добър игрален филм – статуетка, диплом
3) Най-добър документален филм – статуетка, диплом
4) Най-добър анимационен филм – статуетка, диплом
5) Награда на публиката – статуетка, диплом
6) Награда „Honoris Causa“ – от студентите на НБУ – връчва се на кино професионалист.

1) Награда за режисура – плакет, диплом
2) Награда за сценарий – плакет, диплом
3) Награда за операторско майсторство – плакет, диплом
4) Награда за филмов монтаж – плакет, диплом
5) Награда за сценография – плакет, диплом
6) Награда за филмова музика – плакет, диплом
7) Награда за филмов звук – плакет, диплом

Председател на журито е българският кинокритик, журналист и сценарист Борислав Колев, който наскоро направи и своя режисьорски дебют с документалния филм „Стоичков“.

Филмите ще оценява и проф. д-р Ингеборг Братоева-Даракчиева – член на Международната федерация на филмовите критици "ФИПРЕССИ", преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", СУ "Св. Климент Охридски" и професор в сектор "Екранни изкуства" в Института за изследване на изкуствата в БАН.

Карин Янакиева също се присъедини с огромно удоволствие към журито на фестивала. Тя е кинокритик и представител на Националния филмов център.

Друг колоритен член е режисьорът Евгений Михайлов – бивш директор на Киноцентър Бояна, награден със "Златна роза" през 1994. Михайлов е режисьор на филми като "Дом за нежни души", "Смъртта може да почака", "Сезонът на канарчетата" и "Застраховката".

И не на последно място – актрисата Стефка Янорова, която има голям опит както в театъра, така и в киното. Известна е най-вече с ролите си във филма "Мисия Лондон" и хитовия български сериал "Стъклен дом".

Церемония по откриване на фестивала – 23 януари, четвъртък от 19 ч. в Дом на киното

Церемония по закриване и награждаване - 25 януари, събота от 19 ч. в Дом на киното.


Автор:
Петя Петкова
Публикация:
21.01.2014 г. 14:05
Посетено:
1752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18442-mezhdunaroden-studentski-filmov-festival-nova-valna