Празници / фестивали

Шестото издание на "Sofia Menar" започва на 15 януари

Над 70 филмови премиери от Близкия изток и Северна Африка

Шестото издание на "Sofia Menar" започва на 15 януари
Кадър от филма "Изкуство/Насилие"


◊  ФЕСТИВАЛЪТ

Шестото издание на филмовия фестивал „Sofia MENAR“ ще представи над 70 премиерни заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. Фестивалът ще се проведе от 15 януари до 2 февруари в Дома на киното, Евро Синема, Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar. Селекцията включва игрални, документални и късометражни филми от региона.


◊ ОТКРИВАНЕТО

Откриването на фестивала ще бъде с филма „Наследство”, режисьорски дебют на най-известната близкоизточна актриса Хиам Аббас. Филмът разказва за красивата студентка Хаджар (Хафсия Херзи), която се завръща в родното си село в Галилея, където предстои сватба в семейството й. Преди церемонията момичето решава да сподели  с баща си, че е влюбена в талантлив британец, който преподава изящни изкуства в университета в Хайфа. Родителското тяло няма как лесно да пренебрегне традициите в рода градени години наред.


◊ ИГРАЛНИ АКЦЕНТИ

На фокус тази година ще бъде киното на Мароко. Зрителите ще видят дебютът на Кадиджа Леклер „Чувал с брашно” със звездите Хиам Аббас, Хафсия Херзи и Мехди Деби. Сред другите заглавия са най-успешната мароканска комедия за тази година „Старата мома” и философският поглед върху събитията в Танжер от средата на миналия век „Танжерецът”. В „Лодката” отблизо са проследени животът и обичаите на берберите.

Режисьорът Роберт Саво лично ще представи световната премиера на най-скъпата палестинска продукция досега „Спасителят”. Част от филма беше заснет в България.

Един от акцентите в програмата на фестивала е ливанското предложение за „Оскар” „Обрат за секунди”. Броят на наградите за нетрадиционния поглед върху Бейрут на режисьорката Лара Саба непрестанно расте, като наскоро се прибавиха отличията за най-добър филм и най-добър сценарий от фестивала в Малмьо.

Традиционно фестивалът представя силна иранска селекция. Тази година в програмата са включени „Несподелената тайна” с носителката на „Сребърна мечка” Лейла Хатами, „Палитра от цветове” с Негар Джавахерян и носителя на „Сребърна мечка” Шахаб Хосейни, отличеният с 5 награди от фестивала в Техеран „Писма в сълзи”, както и последният филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи „Да срещнеш Лейла”.

 

◊ СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА

За първи път фестивалът „Sofia MENAR“ ще представи филми, посветени на представители на съвременното изкуство от Близкия Изток и Северна Африка. Отличеният на фестивала в Берлин „Изкуство/Насилие” ще представи арт сцената в Палестина, „В очакване на утрешния ден” пък ще запознае зрителите с ливански творци, които превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството. В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра, основават първата академия за модерни танци в Алжир, с чиято дейност българската публика ще се запознае благодарение на филма „Моето тяло!”.

 

◊ ДОКУМЕНТАЛНА СЕЛЕКЦИЯ

Филмовата категория „Керван Сарай” ще представи непознати кътчета от африканския континент и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи. Зрителите ще се повозят „С трабант из Африка” и ще получат „Легло за теб на всяка крачка”.

Сред документалните премиери на фестивала са номинираният за „Оскар” „5 счупени камери”, музикалният пир „Джазът в Турция”, любопитният поглед към културата на туарегите „Уудсток в Тимбукту” и семплият портрет на един кюрдски боклукчия „Стъпка нагоре”.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.01.2014 г. 14:22
Посетено:
1396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18398-shestoto-izdanie-na-sofia-menar-zapochva-na-15-yanuari