Празници / фестивали

Зимен фестивал на изкуствата, 3-5 януари 2014, Велинград

За всички, които искат да усъвършенстват уменията си по актьорско майсторство, музика и творческо писане

Зимен фестивал на изкуствата, 3-5 януари 2014, Велинград


◊ СЪБИТИЕТО

От 3 до 5 януари 2014 г. във Велинград за втора поредна година се провежда Зимен фестивал на изкуствата (Winter Art Fest), организиран от сдружение с идеална цел МОНТФИЗ.

Фестивалът е отворен за всички професионалисти и аматьори, навършили 14 години, които искат да усъвършенстват уменията си по актьорско майсторство, музика и творческо писане.


◊ В ПРОГРАМАТА

Бойка Велкова
ще ръководи практически тренинг по актьорско майсторство, който е подходящ както за професионалисти и студенти, така и за любители. Това не е първата педагогическа изява на актрисата. В периода 2011-2012 г. тя бе художествен ръководител на група по Актьорско майсторство за младежи в Школи МОНТФИЗ, София.

Бойка Велкова е актриса в Народен театър “Иван Вазов”. Завършила е не само НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, но и престижния The Lee Strasberg Theatre and Film Institute в Ню Йорк, където са учили и знаменитите Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Алек Болдуин, Анджелина Джоли, Бриджит Фонда, Скарлет Йохансон, Мики Рурк, Ума Търман и други. Бойка Велкова е една от най-забележителните актриси на съвременния български театър. Изиграла е множество роли в постановки на пиеси от Чехов, Гогол, Шекспир, Олби, Шафър, Шмит, Мамет, Уилямс и много други. Работила е с режисьори като Крикор Азарян, Стоян Камбарев, Явор Гърдев, Здравко Митков, Снежина Танковска, Пламен Марков.
Бойка Велкова е носител на две награди ИКАР, две награди АСКЕЕР, Награда за поддържаща женска роля на Съюза на филмовите дейци и много други.

Освен Бойка Велкова практически тренинги по актьорско майсторство в рамките на Winter Art Fest 2014 ще ръководят преподавателите от НАТФИЗ проф. Маргарита Младенова и проф. Здравко Митков, американският актьор и режисьор Нейтън Купър и българският режисьор Василена Радева. Уъркшоп по сценична реч ще проведе проф. Диана Борисова, по танцова импровизация – Ана Митева, по сценичен бой и каскади – доц. д-р Александър Илиев, който ще ръководи и уъркшоп по пантомима. Композиторът Асен Аврамов ще ръководи “Работилница за ритъм и действие”.

Писателят Георги Господинов ще проведе уъркшоп по творческо писане и мислене. Георги Господинов (1968) е български поет, писател и драматург, чиито произведения са преведени и издадени в над двадесет страни - един от най-превежданите български автори след 1989 г. Автор е на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др. Рецензиран е в издания като "Нюйоркър", "Гардиън", "Вилидж войс"... Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма". През 2011 г. излезе вторият му роман "Физика на тъгата". Носител е на: Националната литературна награда „Христо Г. Данов”, Наградата на читателите за най-продавана книга „Цветето на Хеликон”, на Литературната награда на София, на Наградата „Български роман на годината” връчвана от фонд „13 века България” и мн. др.

От 1998 до 2000 г. е преподавател в НБУ по писане на есе, а по-късно по съвременна българска литература (1999-2000). Георги Господинов за втори път води уъркшоп по творческо писане. През лятото по време на МОНТФИЗ Арт Фест Созопол 2013 г. неговите занятия бяха едни от най-посещаваните и желани от участниците във фестивала.
 

◊ ЗА УЧАСТИЕ

Winter Art Fest,
3-5 януари 2014, Велинград, и практическите тренинги, включени в програмата му, са подходящи за всички, които се занимават или биха искали да се занимават с актьорско майсторство, движение, сценична реч, ритмика и творческо писане - студенти в НАТФИЗ, ТК “Любен Гройс”, НБУ, ПУ, ЮЗУ, бъдещи кандидат-студенти, курсисти в школи, както и всички, които никога не са се занимавали с тези изкуства, но искат да опитат.

Допълнителна информация за фестивала, програмата, преподавателите, локацията и настаняването можете да намерите на: http://www.montfiz.com/winterartfest2014

Заявки за участие в Winter Art Fest,
3-5 януари 2014, Велинград, могат да се направят в сайта на организатора на Фестивала – МОНТФИЗ (www.montfiz.com) или на телефон 089 911 82 52.

За въпроси и допълнителна информация, моля обръщайте се към Силвия Николова на тел.: 0898 733 433 или на e-mail: s.nikolova22@gmail.com




Автор:
Организаторите
Публикация:
27.12.2013 г. 16:06
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18356-zimen-festival-na-izkustvata-3-5-yanuari-2014-velingrad