Празници / фестивали

Община Сливен развива фолклорните традиции

XIV Регионален фолклорен събор "Зимни празници Мечкарево" - 2013

За поредна година Сливенската община, кметството и читалище „Просвета - 1925 г.” в с. Мечкарево (с финансовата подкрепа на бизнесмени от района) организираха станалите традиционни в регионалния културен календар "Зимни празници". За четиринадесети път жителите на селото и гостите му изживяха магията на Регионалния фолклорен събор „Зимни празници Мечкарево - 2013”, (провеждан обичайно на втория ден от Рождество Христово).
            
Кметът на селището Георги Стоянов приветства присъстващите, сред които депутати и общински съветници от Сливен, поднасяйки пожелания за здраве и берекет в българските домове през Новата година  и съпреживяване атмосферата на коледната обредност и ритуали, включени в програмата на Събора.
               
Както анонсират от Общинския пресцентър целите на културната проява организаторите, нейната насоченост се свързва с порива “за проучване на традиционната зимна обредност и популяризиране на фолклорната култура сред младите хора”. Впечатлява активността на читалищните колективи от селищата на съседните общини, пратили за участие над триста самодейци от тридесет читалища от Сливенско и Ямболско в тазгодишните Зимни празници в с. Мечкарево.
             
Жури с председател д-р Владимир Демирев (eтнолог в Регионалния исторически музей в Сливен) и включените: представител на Сдружение „Читалища” (Иван Иванов), ръководителят на  оркестъра към Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен” Иван Стоянов и хореографът Станка Иванова, оценяваха показаните зимни обреди или фрагменти от тях, търсейки адекватното им съответствие в традиционната народностна представа и в организирането на ритуала.
         
С интерес местните хора и гостите на празниците наблюдаваха отбелязването на поредицата от празници през зимата (от Игнажден до Бабинден): Бъдни вечер, посещение от коледарските групи - с изпълнение на автентичните коледарски песни в българските домове, честването на Васильовден, Силвестър (Караман), Богоявление, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден и Петльовден. Програмата на Регионалния фолклорен събор „Зимни празници Мечкарево - 2013 г.” включва и поредица от конкурси, за всеки от които се излъчват от журито най-достойно представилите се: за автентично възпроизвеждане на избрания зимен обред, за изготвяне на сурвакници и обредни хлябове, за представяне на обреден танц и др. Културната инициатива слива ведно стремеж за емоционално съпреживяване на празниците, носещи духовна наслада, почит към миналото на българина и приобщаване на подрастващите към тях като наследници на традициите.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.12.2013 г. 19:39
Етикети:
Сливентрадициифолклор
Зимни празници Мечкарево 2013
Регионален фолклорен събор
Посетено:
1627
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18352-obshtina-sliven-razviva-folklornite-traditsii