Празници / фестивали

Новогодишният музикален фестивал в НДК отбелязва 180 г. от рождението на Брамс

Концерт на Клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова на 13 декември

Новогодишният музикален фестивал в НДК отбелязва 180 г. от рождението на Брамс


◊ СЪБИТИЕТО

След двегодишно прекъсване, Новогодишният музикален фестивал в НДК тази година започна още на 29 ноември с „Тоска” от Пучини, представена от  Русенската държавна опера, последван от концерта на цигуларя Васко Василев на 30 ноември.

Амбицията на организаторите е да възродят традицията, създадена още през 1986 година от диригента Емил Чакъров и да зарадват публиката с празнично настроение и поредица от събития: оперни и балетни спектакли, концерти със симфонична и филмова музика, джаз, хорови и камерни концерти, филм-опера и накрая – директно предавания от БНТ Празничен новогодишен концерт на 1 януари, с участието на Фестивален симфоничен оркестър под диригентството на Емил Табаков.

Сред бисерите на камерните изкушения във фестивалната програма е интегралното изпълнение на 21 „Унгарски танци” от Йоханес Брамс, които ще прозвучат в оригиналната си версия - за четири ръце на пиано.

Клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова представят амбициозния проект на 13 декември в зала 9 на НДК, чието изпълнение на живо е рядко, както за България, така и на световния концертен подиум.


◊ "УНГАРСКИ ТАНЦИ" ОТ БРАМС

Знаковите за творчеството на Брамс „Унгарски танци” са композирани между 1859-1869 година като цикъл от 21 характеристични пиеси, повлияни от ритмите и интонациите на унгарския фолклор. Предполага се, че някои от темите на танците са подсказани и от приятеля на Брамс - унгарският цигулар Едуард Ремени, с когото по това време успешно концертират из цяла Германия като сонатна двойка. През 1872 Брамс прави вариант на първите десет танца и за соло пиано. Популярността на тези творби е причината през 1873 Брамс да оркестрира танците за симфоничен оркестър. Премиерата им се състои на 5 февруари 1874 с Оркестъра на Гевандхаус в Лайпциг под ръководството на автора.

В оригинал създадени за клавирно дуо, днес „Унгарски танци” най-често се изпълняват от симфоничен оркестър, като някои са оркестрирани и от Антонин Дворжак (№ 2, 5, 6, 10 и 20), а виртуозният цигулар Йозеф Йоахим ги обработва за цигулка и пиано.

„Унгарските танци” са моделът, по който Антонин Дворжак и Едвард Григ създават своите „Славянски” и „Норвежки танци”.

„Забележителният пианизъм на Брамс се разгръща в „Унгарските танци” с богата скала от образно-емоционални състояния, наситени с клавирен виртуозитет”, считат пианистките Десислава Щерева и Евгения Симеонова. Те изпълниха тази програма на 28 ноември в Българския културен център в Будапеща и възбудиха голям интерес сред меломаните в унгарската столица. Провокирани от това творческо предизвикателство – интегрално изпълнение на танците – пианистките Десислава Щерева 0 Евгения Симеонова ще го поднасят като коледен подарък на публиката на Новогодишния музикален фестивал в НДК.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КЛАВИРНО ДУО ДЕСИСЛАВА ЩЕРЕВА - ЕВГЕНИЯ СИМЕОНОВА

Една от първите изяви на клавирно дуо Д. Щерева - Е. Симеонова е участието в предаването на Българска национална телевизия "Имена от Бъдещето". Техният репертоар е разнообразен и обхваща пиеси  от класиката до произведения от съвременни и български композитори. Голяма част от него е нов, непопулярен и е прозвучал премиерно у нас в редица престижни зали, концерти и фестивали. Многократните им изпълнителски прояви са отразени в особено положителните оценки на критиката и публиката. През 2000 г. Дуото завоюва ІІ награда на V Международен конкурс за клавирни дуа в Токио - Япония и Диплом на IX Международен конкурс за клавирни дуа TIM, Италия. Солисти са на редица симфонични и камерни оркестри и участват в почти всички форуми на камерната музика. Осъществяват множество премиерни изпълнения на произведения от съвременни български автори, някои от които писани специално за тях. Реализират поредица от филми за БНТ, Телевизия Евроком, както и студийни записи за БНР.


… “Клавирното дуо Щерева - Симеонова е ново, голямо явление в българския музикален живот. Прецизност, култура, темперамент, красота на тона, оригинална интерпретация, собствено музикално лице. От предкласиката до най-нови творби, те изпълняват майсторски, като зрели изпълнители на световно ниво…”
Член кор. на БАН, академик, проф. Николай Кауфман

Десислава Щерева завършва Средно музикално училище в гр. Бургас в класа по пиано на Радка Чомакова. По-късно е приета в Московската консерватория „П. И. Чайковски”, която завършва през 1992 г. в класа на проф. Зинаида Игнатиева. При нея завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура. Лауреат е на Национални и Международни конкурси в България, Чехия, Италия, Словакия. Има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Тя е солирала на редица симфонични и камерни оркестри. Нейните изяви се разгръщат у нас, в Русия, Чехия, Германия, Гърция. Понастоящем Д. Щерева е главен асистент в катедра "Пиано" в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и в НБУ. През юли 2013 г. защитава докторска дисертация върху творчеството за клавирни ансамбли на българския композитор Александър Йосифов, изпълнени и записани на диск с Е. Симеонова.

Евгения Симеонова завършва Средно музикално училище в Плевен в класа по пиано на М. Haчева с пълно отличие и златен медал, след което НМА ”П. Владигеров” при проф. Л. Атанасова и проф. А. Куртев и двегодишен майсторски клас по пиано и клавирен съпровод. Специализира при проф. Фр. Раух и проф. В. Каменикова в Пражката музикална академия, в майсторския клас на проф. И. Лефебюр в Париж и при проф. В. Мержанов в Московската консерватория "П. И. Чайковски". Е. Симеонова има активна концертна дейност като камерен изпълнител. Носител е на диплом от IV Международен конкурс "К. Солива" - Италия. Концертирала е в Чехия, Словакия, Франция, Австрия, Гърция, Ю. Корея, Унгария, Сърбия. Има звукозаписи в Радио София. Реализирала е майсторски класове по пиано в Гърция и Ю. Корея. Понастоящем е доцент в Катедра "Пиано" при Теоретико-композиторски и диригентски факултет на НМА "П. Владигеров" - София.


Автор:
Юлияна Караатанасова
Публикация:
11.12.2013 г. 21:52
Етикети:
Йоханес Брамскамерна музикаконцертмузика
Новогодишен музикален фестивал в НДК
Евгения Симеонова
Клавирно дуо Десислава Щерева
Посетено:
1253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18276-novogodishniyat-muzikalen-festival-v-ndk-otbelyazva-180-g-ot-rozhdenieto-na-brams