Празници / фестивали

11 декември - Ден на тангото

Събития по случай Деня на тангото в София

11 декември - Ден на тангото


◊ 11 ДЕКЕМВРИ - ДЕН НА ТАНГОТО


Наближава 11 декември – Ден на тангото. По инциатива на „Тангерин“ и със съдействието на Посолство на Аржентина софийските любители на аржентинското танго за десета поредна година се готвят да отбележат празника с поредица специални събития.

Събития по случай Деня на тангото в София:

10 декември – Литературна танго вечер, Клуб „Студио 5“, 18:30 ч.

11 декември – Танго бал, зала „София“, Интерпред, 19:00 ч.


◊ ПРОГРАМАТА ЗА ПРАЗНИКА

Тази година празнуването ще започне още на 10 декември с литературна танго вечер в клуб „Студио 5“, посветена на тези, които пишат за тангото – поетите, автори на текстове на танго и писателите, които описват тангото в своите произведения.

Литературната танго вечер започва в 18:30 ч. с прожекцията на аржентинския филм "Омеро Манси - един поет в бурята", който разказва за творчеството и краткия, но динамичен живот на един от най-известните аржентински поети. Тангото не е само музика и танц, то е и поезия, а текстовете на много от тангата са истински бисери на поетичното изкуство, писани от най-известните поети в Аржентина. Един от тях е Омеро Манси, живял и творил по време на Златната ера на тангото. Освен писател е бил виден режисьор, журналист и общественик. Биографичният филм за него включва изпълнения на 28 от неговите танга, танцови хореографии, театрални сцени, както и откъси от негови филми.

Кулминацията на вечерта ще настъпи в 20:00 ч., когато издателство "Сиела" ще представи дългоочакваното българско издание на нашумялата сред любителите на тангото по света книга „Дванайсет минути любов“. Автор на книгата е Капка Касабова, която ще бъде специален гост на събитието. Родена е 1973 г. в България, но през 1990 г. се премества със семейството си да живее в Англия, а по-късно се установява и учи в Нова Зеландия. Издава на английски език четири стихосбирки, два романа и множество пътеписи. Освен мемоарната "Улица без име" (2008), на български са издадени още "Любов в земята на Мидас" (2011) и романът мистерия "Вила Пасифика" (2012). Днес живее в Шотландия и е публикувана в издания като Sunday Times, Guardian, Vogue, Intelligent Life, Granta.com и др.

В „Дванайсет минути любов“ Капка представя езотеричния свят на тангото, като разказва за историята на танца, за неговите настоящи и минали звезди, както и за личните й преживявания, докато танцува по целия свят – от Оукланд до Единбург, от Берлин до Буенос Айрес. Разбира се, минава и през София. Книгата е съчетание между музикален мемоар и пътепис за аржентинското танго и търсенето на принадлежност. Много от членовете на софийската танго общност ще открият известни места и личности, а някои дори ще познаят самите себе си.

Веднага след представянето на книгата на Капка Касабова от 21:00 ч. ще започне милонга (традиционно танцувално танго парти) с музика, подбрана от DJ Vera. По време на милонгата с кратка програма на живо ще се представи аржентинската певица на танго Паола Фернандес Дел'Ерба. Входът за прожекцията и представянето на книгата е свободен, а входът за милонгата след 21 ч. е 5 лв.


На следващия ден – 11 декември – софийската танго общност ще отбележи Деня на тангото на голям танго бал в зала „София“ на Интерпред. Началото на бала е в 20:00 ч., а входът е 15 лв. Специален гост на събитието ще бъде аржентинският танцьор на танго Даниел Гарсия (известен още като Флако Дани), който ще направи кратка шоу демонстрация с Лучия Мирзан - танцьорка и преподавателка на аржентинско танго в Румъния.

Флако Дани е митична личност от аржентинската танго сцена, известна на любителите на тангото по целия свят. На 77-годишна възраст и с над 60-годишен опит в танцуването той въплъщава живата история на аржентинското танго. Принадлежи към поколението и групата на т.нар. милонгерос - дългогодишните танцьори от кварталите на Буенос Айрес, носители и пазители на традициите на автентичното аржентинско танго. Днес Флако Дани е и една от иконите на стила, наречен milonga con traspie и пътува често до Европа и САЩ, където неговите почитатели го очакват с нетърпение, за да посетят уроците му. През последните години той е неизменна част от журито на Световния шампионат по танго в Буенос Айрес.

Непосредствено преди бала на 11 декември от 19:00 ч. ще има прожекция на документален филм за Флако Дани и неговите приятели – буеносайреските милонгерос, благодарение на които танцуващите днес познават както обичаите и правилата на поведение на една милонга, така и екзотичното разнообразие от „квартални“ и исторически стилове на танцуване.

11 декември е рождената дата на две от най-известните личности в историята на аржентинското танго – певеца Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио Де Каро, превърнали се в символ на гласа и музиката на тангото. През 1977 г. този ден е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и той постепенно придобива международна популярност. В София Денят на тангото се празнува от 2003 г. насам благодарение на „Тангерин“ – организация, чиято мисия е посветена на популяризирането на аржентинското танго в България.


Автор:
Тангерин
Публикация:
04.12.2013 г. 14:07
Етикети:
Капка Касабовапредставяне на книгаТангеринСофияДен на тангото
Дванайсет минути любов
Танго бал
Литературна танго вечер
Посетено:
1421
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18196-11-dekemvri-den-na-tangoto