Празници / фестивали

За първи път европейско младежко жури на Ниси Маса

Десети София Филм Фест

◊ СЪБИТИЕТО

Европейската младежка кино организация Ниси Маса ще участва със свое жури на 10-тия юбилеен София Филм Фест. Журито е съставено от петима членове на Ниси Маса от различни европейски държави. Те ще определят най-добрия балкански филм на фестивала, който ще бъде награден с грамота и статуетка.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА NISI MASA

Създадена през 2001 г., Nisi Masa е асоциация от кино организации от 14 европейски държави. В нея членуват млади професионалисти, студенти и ентусиасти с една обща кауза – европейското кино. Основните цели на Nisi Masa са да открива нови кино таланти, да допринася за развитието на европейско съзнание чрез киното, да развива междукултурни проекти и да изгради платформа за дискусия и сътрудничество между младите европейски кинодейци. Арт Група Хайде е българската младежка организация – член на Nisi Masa.


◊ ЖУРИ

Членовете на журито са:

Мария Паласиос Круз е родена на 15 април 1981 г. в Сарагоса, Испания. Завършва с отличие Филмово писане и анализ в Свободния университет в Брюксел, Белгия. Живяла е дълги години в Сърбия и проявява особен интерес към балканското кино и най-вече това на бившите югославски републики. Куратор е на [YU] film – двугодишен проект за месечна ретроспектива на сръбското и черногорско кино в Брюксел, Белгия. Два пъти участва като организатор в екипа на фестивала “Cinémas d’Espagne et d’Amérique Latine” - Брюксел, Белгия.

Симоне Фенойл е от Торино, Италия. Роден е на 28 октомври 1978 г. През 2005 г. завършва Кино в Университета в Торино. Автор е на сценария на филма “Една любов”, спечелил наградата Zelig на Nottola film Fest през 2000 г. През 2001 г. печели международния конкурс за сценарий на фестивала “Du grain a demodre” и на следващата година е член на фестивалното жури. Работи върху късометражни филми и като редактор на кино изданията Atalante и Extra News и за телевизионното списание ExtraCampus TV Channell при Университета в Торино. От 2003 г. е преподавател в курса за сценарно писане в Scuola Holden, Торино и в “Курс за телевизионна комуникация”, организиран от ENAIP.

Гель Дебезьо е родена на 29 август 1981 г. в Брен Л’Алю, Белгия. През 2003 г. завършва INSAS (Institute National Superior of Spectacle Arts and Diffusion Technics) в Брюксел и робати като скриптер и монтажист в множество късометражни филми и пълнометражните "Ordinary Man" на режисьора Винсент Лано (2004 г.) и "Bunker Paradise" на режисьора Стефан Либерски (2005 г.).

Александър Рихтер е роден през 1983 г. във Франкфурт, Германия. Учи операторско майсторство в академията Филмарх в Берлин, където работи върху късометражни филми като оператор и художник. Преди това е бил майстор на кукли в студио за анимация. Създател е и на музикални видеоклипове. Интересите му са в областта на експерименталните и художествените филми.

Ана Минчева от България е на 5 юни 1981 г. Като малка посещава уроци по балет и рисуване, а по-късно се записва културология в СУ “Св. Климент Охридски”, София. Изучава фотография и пътува. Участва в национални и международни инициативи на Европейското младежко движение от областта на културната интеграция.


◊ ЗА КОНТАКТИ


NISI MASA & Арт Група Хайде (България)
Email: nisimasa_bg@yahoo.com
Тел.: 0898 390713
Адрес: “Граф Игнатиев” 74
София 1000
www.nisimasa.com

Автор:
Елена Мошолова, Nisi Masa
Публикация:
28.02.2006 г. 12:28
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/1819-za-parvi-pat-evropeysko-mladezhko-zhuri-na-nisi-masa