Празници / фестивали

Ден на отворените врати в Етнографския музей

В рамките на Дни на наследството 2013 в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

Ден на отворените врати в Етнографския музей


◊ СЪБИТИЕТО

Ден на отворените врати в Етнографския музей

В събота, 16 ноември 2013 г., за поредна година Националният етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) в София ще отвори своите врати и ще предложи многобройни игри и забавления за своите гости през целия ден (от 10 до 17.30 часа).

Посетителите ще могат да разгледат изложбата „Имало едно време у дома” и да се включат безплатно в занаятчийски ателиета по грънчарство, дърворезба, тъкане на хоризонтален стан, художествено плетиво, печене на обредни хлябове. Тазгодишната програма включва и демонстрация на старата строителна техника „плетарка” с участието на архитекти от Асоциацията за строителство с естествени материали. Гостите на музея ще имат възможността да се снимат в народна носия, да вземат урок по народни танци, да си приготвят сами шарена сол. Познанията си в областта на фолклористиката посетителите ще могат да проверят в интерактивната игра-викторина „Стани фолклорист”.
За най-малките също са предвидени множество забавления – разказване на приказки, ателиета за изработване на детски играчки и фигурки от естествени материали и цветна тел, рисуване и оцветяване на народни носии, традиционни детски игри и др.

Денят на отворените врати ще завърши в 18.00 часа с откриването на изложба с наградените фотографии в Първия национален конкурс за любителска етнографска фотография.

Денят на отворените врати в Етнографския музей е част от събитията, които се провеждат в рамките на Дни на наследството 2013 в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, с генерален спонсор Корпоративна търговска банка АД.


Автор: ИЕФЕМ - БАН
15.11.2013 г. 15:25
Посетено: 1185
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18057-den-na-otvorenite-vrati-v-etnografskiya-muzey