Празници / фестивали

Откриват "Киномания"

Киномаратонът е от 14 ноември до 1 декември

Откриват "Киномания"
Кадър от филма „Иконом на седем президента”


◊ КИНОМАРАТОНЪТ

„Киномания“ ще представи 70 от най-добрите световни филми. По традиция на събитието могат да се видят най-горещите хитове за последните две години, непоказвани досега у нас.

Фестивалът се открива на 14 ноември (четвъртък) от 19:00 ч. в зала 1 с прожекция на епичната американска драма „Иконом на седем президента” на режисьора Лий Даниълс. Филмът преплита личната съдба на афроамериканец, работил като иконом в Белия дом в продължение на 34 години, с политическия и обществен живот на Америка.

„Киномания“ ще продължи до 1 декември в зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, „Одеон”, „Дом на киното” и „Евросинема”.

 

◊ ФЕСТИВАЛНИТЕ АКЦЕНТИ

Сред акцентите от тазгодишното издание са фестивалните хитове „Синият е най-топлия цвят” на режисьора Абделатиф Кешиш, носител на Златна палма от тазгодишния фестивал в Кан, „Миналото” с Беренис Бежо, отличен в Кан за най-добра женска роля, както и руският „Огледала: Марина Цветаева” от официалната селекция на Московския кинофестивал, разказващ за една от най-трагичните и велики поетеси на XX в.

Изтънчената и същевременно саркастична вампирска история можем да съпреживеем в „Само любовниците остават живи” на  режисьора Джим Джармъш. Филмът е с неподражаемата Тилда Суинтън.

Аманда Сейфилд като порноактриса ще гледаме в „Линда Лавлейс: Дълбокото гърло” на Роб Епстийн и Джефри Фридман. Филмът е част от новия фестивален модул „Живот като на кино”, който представя биографични истории.

На неостаряващата Моника Белучи ще се насладят зрителите на „Сезонът на носорозите”, разказващ за несправедливо осъдения в годините на Ислямската революция в Иран поет Сахел.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.11.2013 г. 04:28
Посетено:
1391
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/18044-otkrivat-kinomaniya