Празници / фестивали

Започва месец на свободния театър в София

АСТ Фестивал за свободен театър: Добавяне на стойност - 07-10 ноември 2013 г., София

◊ СЪБИТИЕТО

Започва месец на свободния театър в София

Асоциацията за свободен театър ви кани на третото издание на АСТ Фестивал за свободен театър: Добавяне на стойност, 07-10 ноември 2013 г. в София.

Целият месец ноември ще мине под знака на независимата сцена: над 30 представления и изпълнителски акции намериха място в Календара на свободния театър

Над 30 представления, които показват как независимата театрална сцена добавя стойност в съвременната българска култура, как развива публиките и тяхната културна идентичност, как отразява актуални социално значими въпроси и формулира нестандартни решения на обществените конфликти. Тази година мотото на фестивала е "Добавяне на стойност" и ще изследва онези сфери на културния, образователния, социалния и политически живот, които независимата сцена променя, провокира и обогатява.


◊ В ПРОГРАМАТА

През 2013 г. основната цел, заложена във фестивалната програма, е изграждането на ефективна комуникационна платформа за артисти, културни мениджъри, творчески предприемачи и публика. Проучване, проведено сред членовете на АСТ Асоциация за свободен театър, спомогна за идентифицирането на конкретни нужди сред мнозинството независими артисти. Извън своите творчески търсения и занимания, те често са изправят пред  предизвикателствата да управляват сами своите проекти в търговското им измерение, да намират репетиционни и презентационни пространства, да търсят финансиране и подходящи чуждестранни партньорства, да подсигуряват мобилността и реализацията на своите проекти. Ето защо организаторите на фестивала концентрираха усилията си върху програмирането на международния форум „Добавяне на стойност“: тридневна лаборатория с презентации, творчески ателиета и дискусии с български и чуждестранни гости, в чиито визитки се открояват новаторският подход, създаването на добри практики и дългодишният опит в различни области на изпълнителските изкуства.

Между 08-10 ноември 2013 г., в рамките на АСТ Фестивал за свободен театър: Добавяне на стойност, имате възможност да се срещнете с:

Сабине Кок (Австрия) – мениджър на Асоциация за свободен театър (Австрия), член на Cultural Council Austria и негов председател в периода 2005-2012г.,  съосновател на European Off Network (EON). Участва в множество работни групи на европейско ниво, заети с въпросите за мобилността, данъците, условията на труд, социалния статус и правата на артиста, социалните застраховки, финансиране, джендър въпросите и законодателството за изпълнителски изкуства.

Весела Кондакова - координатор „Културно-контактна точка“, програма „Култура 2007-2013” на Европейския съюз. Ще информира за статуса и новостите, свързани с програма Творческа Европа (Creative Europe) - рамковата програма на Европейската комисия, която ще финансира проекти в областта на културните и творчески индустрии в периода 2014—2020 г.

Мари Льо Сур (Франция) – юрист, специализирала в областта на Международните културни отношения, главен секретар на европейската мрежа On the Move, отговаря за управлението на мрежата и за нейното стратегическо развитие.

Нан ван Хойте (Нидерландия) - главен секретар на  IETM (International Network for Contemporary Performing Arts) – най-голямата световна мрежа за изпълнителски изкуства. Има 35-годишен професионален опит като драматург, управляващ, артистичен, програмен директор на различни формации, продуцент и журналист, както и в областта на застъпничеството за култура на местно, национално и европейско ниво. 

Гостуването на г-жа Ван Хойте е свързано и с обявяването на една важна за всички ни новина: АСТ Асоциация за свободен театър бе избрана за домакин на годишната среща на IETM, която ще се състои през октомври 2014 г. Близо 500 артисти и културни мениджъри от цял свят ще поставят България в своите календари, а домакинството на събитие от подобен мащаб несъмнено ще добави стойност към развитието на независимата сцена у нас.


Основната програма на АСТ Фестивал за свободен театър включва и 3 пърформативни акции*, създадени специално за събитието, избрани чрез нарочен конкурс за идеен проект.

На 7, 8 и 9 ноември Галина Борисова ("Ето каква била работата"), Милена Станойевич ("Бели петна"), Мирослав Йорданов и Надежда Московска ("Нокаут") ще добавят стойност с елемент на изненада в третото издание на АСТ Фестивал за свободен театър.

Очакваме ви!

* Пърформативните акции са еднократни.

    
АСТ Фестивал за свободен театър: Добавяне на стойност e финансиран от Столична програма Култура на Столична община за 2013г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.

С финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд Култура.


Автор: Мартина Шопова
03.11.2013 г. 16:14
Посетено: 921
Етикети: театър, срещи, програма, София, свободен театър, АСТ Фестивал за свободен театър: Добавяне на стойност
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17968-zapochva-mesets-na-svobodniya-teatar-v-sofiya