Празници / фестивали

Международен фестивал на етнографския филм – София 2013

Четвърто издание на Фестивала - 4-9 ноември 2013 г.

Международен фестивал на етнографския филм – София 2013


◊ СЪБИТИЕТО

Международен фестивал на етнографския филм – София 2013

През есента на 2013 г., Международният фестивал на етнографския филм (International Festival of Ethnographic Film Sofia) ще се състои в своето четвърто издание.

Събитието има за цел да бъде притегателно място за учени, изследователи, документалисти и студенти, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания, както и на всички, имащи интереси в тази област.


◊ В ПРОГРАМАТА

В програмата на МФЕФ 2013 ще бъдат представени около 20 филма, повечето заснети през последните две години, като акцентът е поставен върху българските продукции. Такива са „Разбърканите нишки. Филм за Голо Бърдо” (2012) на доц. Веселка Тончева за областта Голо Бърдо в Албания, „Истински истории от Марди Гра” (2013) на документалиста Блага Димитрова, „Резерват Северозапад” (2012) на Пламен Николов и Николай Фенерски и др. Ще бъдат показани и резултатите от уъркшопа за документиране на устни традиции „Съхранявай и предай”, проведен от платформата Know-How Show-How през месец май 2013 на фестивала Goatmilk в Горна Бела речка.

Чуждите продукции са от Мексико, Боливия, Португалия, Танзания, Мароко, сред които и филмът на Елпида Скуфалу „Чух божия плач” (2012), разказващ за гръцките нестинари и шиитския празник Ашура, както и арменската лентата „Donkeymentary: Life Through the Eyes of a Donkey” (2012), представяща ежедневието в гр. Ламу (Кения) – „магарешката столица на Африка”, в която съжителстват 24 хил. души, 6 хил. магарета и 2 коли.

Важна част от изданието отново ще бъде панелът “Младежки визуални проекти”, в който студентите и младите учени ще представят своята работа. С това се цели подпомагането, развиването и популяризирането на етнографския филм, не само като тип документално кино, но и като метод, основен за дисциплините Етнология / Културна антропология.

Датите за провеждането на фестивала са 4-9 ноември 2013 г., а мястото е
Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” на ул. "Московска" 49 (вместо предварително обявеното Конферентна зала на Софийски университет „Свети Климент Охридски”).

МФЕФ се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Академично етноложко сдружение, катедра Етнология при СУ „Св. Климент Охридски” и подкрепата на Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски”, Университетски комплекс по хуманитаристика “Алма Матер”, Университетско издателство и печатница при Софийски университет и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Медийни партньори на фестивала са Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, сп. The Explorer и онлайн платформите Kulturbench.com и Akademika.bg.


. За повече информация може да посетите https://ifefsofia.wordpress.com/
И https://www.facebook.com/InternationalFestivalOfEthnographicFilm





Автор:
Организаторите
Публикация:
03.11.2013 г. 14:19
Етикети:
фестивалфилмиетнография
Международен фестивал на етнографския филм – София 2013
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17960-mezhdunaroden-festival-na-etnografskiya-film-sofiya-2013