Празници / фестивали

Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди в Русе

В рамките на Есенния салон на изкуствата

Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди в Русе

По случай 200-годишнината от рождението на Верди, любителите на италианската мелодрама и по-специално на италианския композитор ще могат да прекарат един „Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди“, на 2 и 3 ноември 2013 в Доходно здание, в рамките на Есенния салон на изкуствата в Русе.

Събитието се организира от Община Русе, съвместно с Италианския културен институт в София и участва в инициативата „Русе – Европейска столица на културата 2019“.

Вход свободен.

 

◊ В ПРОГРАМАТА

В програмата са включени прожекциите на три филма: „Набуко“, „Риголето в Мантуа“ и „Травиата в Париж“.

„Набуко“ е историческо видео, заснето на живо в Операта в Пиаченца през 2004 г. Негов режисьор е Даниел Орен, а в представлението участват оркестърът на Фондация Тосканини и хорът на Операта в Пиаченца, както и танцовата формация от акробати SONICS.

„Риголето в Мантуа“ е също заснет на живо, по идея на продуцента Андреа Андерман, който, заедно с RAI-PRIX ITALIA, поднесе на световната публика атмосферата на операта на Джузепе Верди на живо от местата и във времето, описани в либретото, спазвайки ритъма на действието такъв, какъвто е бил замислен от авторите му. Филмът е на режисьора Марко Белокио, с участието на Пласидо Доминго, който за първи път изпълнява ролята на Риголето. Оператор е носителят на Оскар Виторио Стораро. Свири Националният симфоничен оркестър на RAI под диригентската палка на Маестро Зубин Мета.

„Травиата в Париж“ е телевизионен запис, който е бил излъчен на живо в деня на постановката на операта на Джузепе Верди, разказваща за любовта между Виолета Валери и Алфредо Жермон, пресъздадена спазвайки часовете и местата, на които се развива действието в оригинал. Многобройни и далечни една от друга са локациите и следователно изпълнението на проекта е наложило използването на авангардна техника. Четирите места, на които се развива действието са: хотел Boisgelin (понастоящем седалище на италианското посолство) през първо действие; Hameau de la Reine (местност, построена от кралица Мария Антоанета във Версай) през второ действие; Petit Palais през трето и остров Saint Louis за четвърто действие. Филмът печели наградата EMMY, както и PRIX ITALIA 2001.

 


Автор: Италиански културен институт
01.11.2013 г. 15:16
Посетено: 1081
Етикети: Риголето в Мантуа, Набуко, Русе, филми, София, Италиански културен институт, Травиата в Париж, Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди, опери
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17958-italianski-uikend-s-operite-na-dzhuzepe-verdi-v-ruse